Botev001В рамките на “Ботеви дни”- 2014 врачанските интелектуалци и гостите на града ни се събраха в Художествената галерия при РИМ – Враца, за да станат свидетели на раздаването на наградите на поредния национален литературен конкурс “Живеем в земята на Ботев”, преминал под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев.

В конкурса взеха участие автори от 24 области на страната, със 128 есета и 134 стихотворения. От тях журито, с -председател журналистът Марин Ботунски и членове старши експерта по БЕЛ в РИО Петя Николаева и поетесата Яна Кременска, отличиха 21 произведения. Две специални награди на МОМН и Националния дворец на децата – София за есета получиха Велла Николова от ПМГ Враца и Габриела Георгиева от Монтана.

По три награди получиха поетите в две възрастови групи. Първа награда за стихотворение в първа възрастова група беше присъдена на Илона Кидикова от Видин. Във втора възрастова група първата награда грабна Яна Георгиева от ПМГ – Враца. Бяха присъдени и пет поощрения, като сред тях се нареди и Дарена Дил човека от СОУ “Христо Ботев” – Враца.
Първата от трите награди за есе завоюва Цветелина Първанова от Кърджали. Раздадени бяха и пет поощрения.

Стана традиция раздаването на наградите в националния литературен конкурс “Живеем в земята на Ботев” да се превръща във вълнуващ спектакъл. Изпълненията на наградените творби от авторите им се редуваха с танците на ТС “Хемус” при Община Враца, песните на ВГ “Детелинки”, изпълненията на китариста Илко Кръстев и на пианисти от Детската музикална школа при НЧ “Развитие” – Враца.

11.06.2014 11:50 | Шанс нюз | стр. 4 /Любословие