Сега четете
Възможни ли са избори през Юли? Какво казва Конституцията?

Възможни ли са избори през Юли? Какво казва Конституцията?

image

Интервю с проф. Георги Близнашки, проф. Екатерина Михайлова. Не е възможно да се проведат избори до края на юли, без да се измени Изборният кодекс. Такива промени пък биха отнели минимум една-две седмици. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия специалистът по конституционно право проф. Георги Близнашки.

Президентът има техническата възможност да забави нещата, добави той. По думите на експерта предсрочните избори ще бъдат исторически, с голямо значение за бъдещето на страната. Затова бих искал да призова политиците да не драматизират ситуацията и да не съкращават законовите процедури за провеждането на предсрочния вот, коментира проф. Близшки. Друг специалист по конституционно право – проф. Екатерина Михайлова, също обясни ситуацията, като каза, че срокът за насрочване на избори е 60 дни, но след разпускане на парламента.

До момента все още нямаме дори оставка на кабинета, припомни тя. След оставката на правителството президентът трябва да направи консултации и да даде мандат на най-голямата парламентарна група. Тя трябва да каже в 7-дневен срок ще излъчи ли кандидат за министър-председател.

Вижте и

Ако не се състави правителство, мандатът се дава на втората по численост парламентарна група. Ако и не тя не състави правителство, мандатът се дава на третата или четвъртата политическа сила в парламента – президентът решава на коя. Ако и тази партия не излъчи правителство, едва тогава се разпуска Народното събрание и се преминава към следващите процедури, които водят до насрочване на дата за предсрочни избори, обясни проф. Михайлова. И двамата експерти бяха категорични, че не може да се мине без служебно правителство преди предсрочните избори.

Нова ТВ, „Здравей, България“

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре