HammondCondemned13_600_9465Събитието: откриване на изложба  „Осъдени
Репортажна фотография на Робин Хамонд
Мястото: Галерия – книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29
Времето: 9.06. – 23.06.2014

Изложба на Робин Хамонд, наградена от World Press Photo, POYi (снимка на годината), разказва за живота на ментално болните в Африка.
Галерия-книжарница София Прес, в рамките на „Месец на фотографията”, ще престави една от най-награждаваните репортажни фотографски серии в света за 2014 г. “Осъдени – менталното здраве в африканските държави в криза” показва покъртителната история на забравени от Бога хора, чиито човешки права са потъпкани. Серията набира популярност благодарение на престижния конкурс FotoЕvidence (фотодоказателство), който събира фотографски истории, отразяващи нарушения на човешките права и достойнство. Конкурсът е организиран от българската фотографка Светлана Бахчеванова, което е и причината да имаме възможността да се докоснем до тази фотография и в София.

Серията “Осъдени” печели награда от FotoЕvidence, World Press Photo (най-престижният конкурс за фотожурналистика в света) и наградата на POYi – Снимки на годината в категория “разбиране”
Ето и няколко думи от автора за работата по проекта:

“Изоставени от правителства, забравени от благотворителните организации, неглижирани и малтретирани от цели общества: Безгласно малцинство, оттеглило се в тъмните забравени ъгълчета на църквите, приковано към ръждясалите болнични легла, живеещи живот зад решетките на мръсни затвори – животи, осъдени на тиха мизерия…
Това са хората с умствени увреждания, живеещи в африканските региони в криза – държави, разкъсвани от война, сковани от глад или с корумпирано управление.

Някои са преживели тежка травма, която е довела до болест. Други са родени с умствени увреждания. Във всички случаи, в държавите, в които инфраструктурата е разрушена, където хората с умствени увреждания са отдалечени от всякакви услуги, лечението често е същото – живот в окови.

Започнах да документирам живота на хората с умствени увреждания в Африканските държави в криза в опита да покажа това, което се случва с тях. Пътувах до опустошени от войната райони на Конго, Южен Судан, Могадишу и Уганда. Прекарах време с преместените в бежански лагери в Сомалия и Дадааб. В Нигерия отидох да видя ефектите на корупцията върху съораженията за хора с умствени увреждания.

През 12-те години, в които документирам проблеми свързани с нарушени човешки права, никога не съм попадал на по-голямо издевателство над човешкото достойнство. Тези хора са невидими и по този начин тяхното страдание е пренабрегнато. С публикуването на тази работа във FotoEvidence, незнанието няма да бъде възможно да бъде използвано като извинение за бездействието.

Проектът стартира януари 2011. Самофинансирал съм пътуването в 4 от 6-те страни, в които съм снимал. Част от работата е групово финансирана. Работите са показвани във “Visa pour l’Image” във Франция през 2012.”

[spider_facebook id=”1″]