Сега четете
Доживотни присъди за двама от убийците на Анна Политковская

Доживотни присъди за двама от убийците на Анна Политковская

bu8Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за физическия извършител на убийството на известната руска журналистка Анна Политковская, а трима техни съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 години, съобщиха световните агенции.

Повторно разглеждане

Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката във входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев – чичо на Махмудов, известен с криминалното си минало – беше осъден като организатор на убийството. Политковская беше застреляна в асансьора на жилищния си блок на 7 октомври 2006 г., а покушението й се превърна в едно от най-скандалните убийства в Русия при управлението на президента Владимир Путин.

Трима от обвиняемите по-рано бяха оправдани, но Върховният съд нареди повторно разглеждане на делото, припомни Би Би Си. От прокуратурата настояваха за още по-сериозни наказания за обвиняемите. Бившият сътрудник на районното управление за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов ще прекара 20 години в наказателна колония за това, че е съорганизирал убийството. Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на извършителя Рустам), които са следили журналистката, получиха съответно 12 и 14 години лишаване от свобода. Защитата на подсъдимите ще обжалва решението.

Въпросът „кой“
Следствието полага всички усилия за изобличаване на поръчителя на убийството на Политковская, заяви говорителят на Руския следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Нейното семейство обяви, че също ще продължи кампаниите си, докато поръчителят не бъде разкрит. Според разследващите Гайтукаев и Хаджикурбанов са получили поръчката и 150 000 долара от неизвестно лице.

Миналата година друг от организаторите на престъплението – бившият подполковник от милицията Дмитрий Павлюченков – беше осъден на 11 години строг затворнически режим, след като сключи сделка с прокуратурата. Той се призна за виновен в предоставяне на оръжието на престъплението и даде показания срещу останалите обвиняеми.
Анна Политковская беше разследващ журналист за независимия вестник „Новая газета“ и един от критиците на управлението на Владимир Путин.

Вижте и

Продължителната й работа за разкриване на беззакония на руската армия по време на войната в Чечения й спечели международно признание.

По материал на  Капитал Daily и Любословие

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре