Сега четете
„Четвърта власт” и „Отчуждение” триумфираха на наградите на Българската филмова академия

„Четвърта власт” и „Отчуждение” триумфираха на наградите на Българската филмова академия

Fourth estate part of teamПродуцираните от Българската национална телевизия „Четвърта власт” и „Отчуждение” триумфираха на наградите на Българската филмова академия за 2013 г. Политическият трилър, който разбуни духовете в обществото, и дебютната лента на Милко Лазаров, която покори Европа, обраха най-важните награди на церемонията, която се състоя миналата вечер в Театър „Българска армия”. Спектакълът се организира от Съюза на българските филмови дейци от 1975 година, а наградите представляват оценката на цялата кинематографична общност у нас, която избира най-добрите с тайно гласуване.

Залата, пълна с актьори, творци и дейци на културата, посрещна с бурни аплодисменти момента, в който водещият на церемонията Веселин Ранков обяви носителя на тазгодишната награда за най-добър режисьор и най-добър дебют– Милко Лазаров. По-малко от година след появата на неговия филм „Отчуждение”, който получи наградата и за монтаж, цяла Европа знае името му, а лентата бе селектирана за най-престижните филмови форуми на Стария континент. БНТ, като продуцент на уникалния филм, получи статуетките на Българската филмова академия за най-добър пълнометражен филм.

Академията на наградите, които се връчват вече 39 години „от творци на творци”, единодушно обяви „Четвърта власт” за най-добрия телевизионен сериал. Поредицата, която показа порочните връзки между власт и медии, победи и в категорията за оригинален сценарий. Гилдията оцени по достойнство продукцията на БНТ и за сценография и художествени костюми. „Четвърта власт“ е най-трудният проект, който националната телевизия продуцира – каза на сцената програмният директор на БНТ1 и продуцент на проекта Севда Шишманова – защото се оказа, че 25 тодини след падането на комунистическия режим, се налага със средствата на фикцията да компенсираме един несъстоял се обществен дебат за задкулисието, което ръководи взаимоотношенията власт-медии-тайни служби и разрушава обществото ни. Затова толкова повече ценим тази награда на Академията – благодарим ви за тази подкрепа за обществената телевизия, която ще продължава да надига своя глас – дори тогава, когато я санкционират с намаляване на бюджета.“

Българската национална телевизия е копродуцент и на филма, който получи наградата в раздела за документален филм – “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, на режисьора Костадин Бонев.

Вижте и

Признанието за цялостен принос бе връчено на легендата на българското кино – Стефан Данаилов. Статуетката му бе връчена от последния му клас в НАТФИЗ, а зрителите посрещнаха на крака един от най-именитите родни актьори, който пожела повече усмивки.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре