obamaПрезидентът Барак Обама е поискал от Конгреса да бъдат отпуснати един милиард щатски долара за засилване на военното присъствие на САЩ в Източна Европа, за да се създаде антируски блок на страните от Източна Европа, заяви в интервю за “Гласът на Русия” Матеуш Пискорски, ръководител на Европейския център за геополитически анализи, базирани в Полша.
“Обама се опитва да възроди съюза на страните от Централна Европа, които със сигурност ще имат антируски позиции в контекста на украинската криза. Обама е поканил различни лидери от Централна и Източна Европа на среща във Варшава, за да обсъдят възможността за укрепване на американското присъствие там.

Това означава, че вероятно Обама ще се опита да повлияе на тези, които искат да продължат линията на конфронтация с Русия”, каза още експертът.

“Това ще съживи цялата идея за новата и стара Европа. Ще се създаде един антируски/проамерикански блок, в рамките на който ние ще трябва да си взаимодействаме, на фона на нарастващото присъствие на военните и разузнавателните сили на САЩ”, добави той.