7На 3 юни (вторник) за поредна година стартира лятната читалня на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч, съобщиха от културната институция. Всеки вторник на площадката на алея „Баш бунар” и четвъртък на обновената градина на Младежки дом от 10 до 12 ч. посетителите ще имат възможността да прегледат на място заглавия от централна и регионална преса – списания и вестници, както и да се посветят на книгата и четенето.

За родители, отишли с децата си, доброволците на библиотеката ще се превърнат в аниматори и първи помощници. Заедно с тях деца и възрастни ще могат да апликират и рисуват, да се разходят в приказния свят на любими литературни герои, да участват в различни занимателни игри. Доброволците на библотеката ще изрисуват муцунки на всяко желаещо дете- тяхната запазена марка. Инициативата ще продължи през целия летен сезон.

Библиотеката организира лятна читалня за пръв път през далечната 1955 г. и е съществувала с прекъсвания до 1961.

Любословие по Зетра 02.06.2014 г.

[spider_facebook id=”1″]

Кратка история на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч:

1870
Началото е сложено с първото дарение от домашните библиотеки на будните граждани на Ловеч. Книгите са на български, руски, сръбски и гръцки език.  От 1889 г. библиотеката работи като читалня.

1902
Председателят на читалищното настоятелство д-р Параскев Стоянов организира библиотеката по образец на парижката книжарница „Жорж Борже”, подреждането на книжния фонд става с помощта на картончета.

1912
Стефан Евстатиев създава първия печатан каталог, наречен от него „Систематически каталог на книгите в библиотеката на Ловешкото читалище „Наука”, класиран според десетичната библиографическа система.
Каталогът е отпечатан в Ловеч в печатницата на Стефан Рясков.

1939
За пръв път се провежда Седмица на българската книга

31 януари 1948
Към библиотеката е ангажиран специален книговезец Димитър Пъшев Дюлгеров от гр. Плевен, който настанява своята работилница в читалищната сграда в кв. „Вароша”

1 януари 1952
Слага се началото на библиотечната документация като се въвеждат нови инвентарни книги, книга за движение на библиотечния фонд, читателски карти, дневник на библиотеката

1954
Получава статут на околийска библиотека и изпълнява функциите на методическа библиотека. Детската литература се отделя от общия фонд.

8 и 9 октомври 1954
В Ловеч се провежда първото национално съвещание на уредниците и методистите от библиотеките в цялата страна.

1955
Открита е лятна читалня в парка „Баш Бунар”.

1959
Административната реформа я преименува в Окръжна методическа библиотека.

1964
Нанася се в нова сграда и се разкриват отделите: Комплектуване, обработка и каталози, Заемна за възрастни, Заемна за деца, Обща читалня и Читалня за специалисти, Справочно-библиографски и Методичен отдел, Краезнание. Организира се националното откриване на Седмица на детската книга и изкуства за деца

1970
Създадава  се Музикален отдел, който по-късно прераства в комплексен отдел Изкуство.

1986
Сградата се разширява с нови 1000 кв.м. разгъната площ за читалнята, детския отдел и за книгохранилище.

1987
Получава статут на Универсална научна библиотека

22 февр. 1990
С решение № 24/22.02.1990 г. на Общински народен съвет библиотеката приема името на проф. Беню Цонев. Въвеждат се платени услуги в библиотеката.

1992
В библиотеката се внедрява автоматизирана библиотечна програма”АБ”.

1994
Открива се чуждоезикова читалня с дарение на Британски съвет. Изгражда се локална мрежа за автоматизация на библиотечните процеси чрез проект към фондация „Отворено общество”

2000
Въвежда се нова услуга – Интернет за читатели

2005
Създаден е информационен център, който предлага комплексно информационно обслужване

2006
Получава статут на Регионална библиотека

юни 2009
Регионалната библиотека е включена в програмата „Глобални библиотеки – България” (2009-2013), която се подкрепя финансово от американската фондация „Бил и Мелинда Гейтс” и правителството на Република България за осъществяване на проект в полза на гражданите „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”.