Сега четете
Отбелязваме Деня на детето

Отбелязваме Деня на детето

499502_651_367За днешния празник са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна

1 юни е Международен ден на детето. От 1950 година празникът е отбелязан за първи път в 51 страни по света, въпреки че води началото си от Световната конференция за детско здраве през 1925 г. Тогава китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони. По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

За Деня на детето в България за днешния 1 юни са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна. За втора поредна година „Холдинг БДЖ“ ЕАД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с парен локомотив. В атракционния влак ще пътуват 56 деца от столични Домове за деца, лишени от родителска грижа и техните възпитатели, както и 16 деца от социално слаби семейства от община Горна Малина, съобщава БГНЕС. Весел детски празник с много игри и забавления „Усмихнатите деца на България“ организира на 1 юни – неделя, Държавната агенция за закрила на детето.

Флашмоб ще се проведе пред НДК в 11.30 ч., както и в 20 области на страната. Настоящи, но и пораснали вече деца ще поискат ратифициране на третия факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето на 1-ви юни от 11 часа пред сградата на Народното събрание.

Най-големият детски фестивал „Детски панаир“ ще зарадва децата в София. В Градската градина пред Народния театър ще има над 50 безплатни ателиета, спектакли и игри с напълно свободен достъп. По случай Деня на детето, Софийската опера и балет предоставя централното си фоайе за изложба от детски рисунки на възпитаници на Фондация „Малък Зограф“.

Вижте и

Малките художници, на възрaст от 5 до 15 години, са от школи в Бaнско, София и Сaмоков. За пета поредна година Асоциация „Муковисцидоза“ България организира творчески кът за децата на град Пловдив.

сн. Булфото

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре