Сега четете
Георги Коритаров, Журналист: „Реалистично е да се очаква предсрочен парламентарен вот

Георги Коритаров, Журналист: „Реалистично е да се очаква предсрочен парламентарен вот

10312568_278313519010084_3763494475899168026_n (1)Основният и категоричен отговор, който беше даден на евроизборите, е за обществените нагласи и политически предпочитания в България. Те недвусмислено препотвърдиха с още по-внушителен резултат позицията на ГЕРБ като основна, водеща и първа сила. Като функция от този резултат произтичат много реални или пожелателни последици. Преди всичко може да бъде откроено като резултат, че формата на ЕНП на българска почва получи много силна подкрепа и по този начин българските евродепутати от дясно ще заемат влиятелно пространство сред 17 евродепутати, които България излъчи в ЕП.

Втората последица е свързана с извода, че очевидно европейските послания на десницата са много по разпознаваеми и силни, което означава, че България много сериозно се разграничава от опитите да се внушава, че тук има някакъв абстрактен русофилски ресурс, който е против опит на демократичния свят да се противопостави на агресията на Путин срещу Украйна. Внушение, че България е против опитите за налагане на каквито и да е санкции или по-остра принципна политика срещу Кремъл заради традиционните връзки между България и Русия. Този вот показа, че добрите връзки между българската и руската култура нямат нищо общо с принципното и демократично политическо поведение и противопоставянето на агресията.

Другата последица е свързана с необходимостта след оглушителния шамар, след този погром на социалистическата партия, тя да потърси и парламентарен вот на доверие, което в случая е различно от вот на недоверие към правителството. При тази конфигурация в Народното събрание правителството на Пламен Орешарски разполага с необходимата аритметична подкрепа, за да оцелее, но след този мощен граждански вот на недоверие, получен на изборите, БСП трябва да препотвърди чрез търсене на парламентарен вот и предсрочни парламентарни избори каква е нейната реална позиция в обществото. За мен е особено важно в подобни политически ситуации да се използват всички възможни, прозрачни и легитимни процедури, за да се постигат баланси между настроенията.
БСП, освен колективното политическо унижение да бъде разгромена на изборите, нанесе персонално унижение на своя лидер, който беше бламиран и изместен като водач на евролистата на „Коалиция за България“. Това стана по един безапелационен начин и независимо дали обяснението ще бъде, че избирателите на БСП не са били наясно как се гласува с такъв тип бюлетини или обяснението ще е някакво друго, Станишев вече не може да излезе с чисто лице.

Въпросите са свързани с това от тук насетне дясното ще тръгне ли по път на качествено нова консолидация и кои основни десни субекти ще бъдат в основата на евентуален подобен процес.

Реалистично е да се очаква да има предсрочни парламентарни избори, дори в тази ситуация е логично това да бъде инициирано от ДПС, защото в тази ситуация те са най-сериозният и най-мислещият политически субект.
Поведението на Атака показва, че те сега ще търсят много специфичен, бих казал дори хулигански реванш. Напълно е възможно контролирано или спонтанно те да изиграят такова изпускане на нерви, при което да кажат неща, които да променят политическите настроения в България, а това да увеличи негласуващите.

Вижте и

Преференциалният вот показа изключително висока стойност и сега можем да кажем както че ли има своето бъдеще, така и че вече е в миналото, защото подобно изхвърляне на лидера на БСП и ПЕС от анонимния младеж Момчил Неков е безпрецедентно унижение. Такъв случай в политическата история няма.

По Янтра днес | стр. 6 | 29.05.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре