poroshenko2_com_uaЗа пръв път президентът на Украйна е избран с гласовете на цяла Украйна

– Георги, ти беше в столицата Киев по време на изборите. Каква беше обстановката там, имаше ли проблеми при протичане на гласуването?

-Не, не бих казал, че е имало сериозни проблеми, нито груби нарушения при самия процес. Но в Киев е спокойно и това улесни процедурата с гласуването. Впрочем, така беше и в повечето райони на Украйна, с изключение на Луганска и Донецка области, където на места гласуването не се проведе заради размирната ситуация там. Но, както смятат наблюдателите – дори и да имаше масово гласуване навсякъде в страната, това нямаше да повлияе съществено на крайните резултати от вота. Изборите бяха признати за действителни от Русия и, което е доста изненадващо – дори и от бившия президент – Виктор Янукович.

– Болшинството от украинците дадоха своя вот за президент на Петро Порошенко. В негово лице ли виждат една нова Украйна и кое е това, което ги кара да вярват, че именно той ще донесе промяната?

– Порошенко е нова фигура в политиката и с биографията си внушава доверие и сигурност. Той е преуспял бизнесмен, има енергичен и решителен характер, заявява готовност да работи за възраждането на Украйна. Това са неща, които се харесват, най-вече на обикновените украинци. Докато Юлия Тимошенко е личност, която вече е позната и с нея се свързва миналото на страната, което никой не желае да е настояще и бъдеще на Украйна, Порошенко дава надежда за нов път на развитие, който е и по-европейски ориентиран.
– в какво се изразява новото, което той носи?

– На първо място, това е заявка за действие – действие за диалог, действие за обединение на страната, действие за възраждане на икономиката, борба с корупцията, както и за справедливо правосъдие по отношение на виновните за размириците в страната – особено – за тези, които са станали причина да загинат десетки хора. Разбира се, неговите противници виждат в него човек, свързан с кървавите събития на Евромайдана и човек, който демонстрира самочувствие заради своята финансова състоятелност.

– Как Порошенко смята да обедини Украйна и не виждат ли украинците в негово лице твърдата ръка, която ще изправи страната на крака, нещо като втори Путин?

– Украинците по-скоро търсят единение като държава. Победата на Порошенко се определя като крах на Путин в Украйна и като негова съкрушителна загуба относно политиката му към нея. Дали на свой ред новият президент ще се окаже човек с твърда ръка, това тепърва ще се разбере. Както пише Андрей Иларионов в „Ехото на Москва”: „За първи път от две десетилетия избори в независима Украйна държавният глава е избран не с гласовете на жителите от Изтока на Украйна срещу гласовете на жителите от нейния Запад и не с гласовете на жителите на Запада срещу гласовете на жителите на Изтока. За пръв път президентът на Украйна е избран с гласовете на цяла Украйна.” Както самият Порошенко заявява, той ще бъде президент на всички украинци и затова ще наблегне на диалога с всички страни в конфликтните райони, като посещението му в Донбас ще бъде начало на нов диалог и нови отношения с враждуващите страни. Негови са думите, че няма да позволи източните части на Украйна да се превърнат в една нова Сомалия.
– Знаем за ситуацията в източната част на Украйна, а каква е тя в самата столица, съществува ли Евромайдан и какво мислят обикновените хора за революцията и промяната?
– Украинците не са се отказали от борбата за по-добро бъдеще на страната си и в този смисъл Евромайданът е на мястото си – в пряк и преносен смисъл. На площада още има застъпници на идеята за нов път на Украйна, а палатки има като гаранция за продължаващата борба. Мъжете стоят тук с униформите си на украинската армия, твърдо решени да отстояват позициите си докрай. Разбира се, историята на миналите събития има и, как да кажа, сувенирен израз: тениски с ликовете на политически фигури и емблеми на революцията, дори тоалетна хартия с изображенията на Путин и Янукович с подканящата табелка: „Вземете, избършете се!” И ако за туристите всичко това е една революционна екзотика, за жителите на Киев са живи и пресни спомените за окървавения площад и десетките жертви, паднали от куршумите на снайперистите.
– Порошенко предвижда преговори с Русия относно кризата в Източна Украйна. Какви ще са бъдещите отношения на Украйна с Русия?
– Да, такива преговори се готвят и от двете страни, но Русия има условие – те да бъдат без посредничеството на САЩ и Европейския съюз. Както казва новият украински президент, без мир с Русия не може да има стабилност в Украйна.Среща между Порошенко и Путин се предвижда в началото на юни, когато новият президент официално встъпи в длъжност.