sharenkovaИздателят на „Земя“, „Русия днес“ и „Вестник за дома“ д-р Светлана Шаренкова бе отличена за своя принос в развитието на отношенията между България и Русия

За 20-и пореден път се състоя тържественото връчване на престижните награди за принос в развитието на българо-руските отношения „Золотая муза“. Събитието се проведе в понеделник вечерта в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Специални гости на церемонията бяха руският посланик в България Н.Пр. Юрий Исаков и световноизвестният изпълнител Йосиф Кобзон.
Голямата награда „Гранд при“ за развитие на българо-руските културни отношения тази година получи Софийската филхармония. Отличието за цялостен принос беше връчено на директора на Софийската филхармония Явор Димитров.

„Приемам го като „Оскар“ за музика“, каза с благодарност за оказаната чест Димитров по време на церемонията. Наградата „Света София“ реплика от Георги Чапкънов, получи Академичният ансамбъл за песни и танци при Министерството на вътрешните работи на Руската федерация. Призът бе връчен от Н.Пр.

Юрий Исаков и Йосиф Кобзон на художествения ръководител на ансамбъла Виктор Елисеев. Носител на наградата през 2007 г. бе самият Йосиф Кобзон.

Отличени тази година са още д-р Светлана Шаренкова – председател на Форума „България – Русия“ и издател на вестниците „Земя“, „Русия днес“ и „Вестник за дома“. Наградата й за цялостна дейност беше връчена от издателя на вестник „Дума“, депутат от БСП и председател на националното движение „Русофили“ Николай Малинов.

„Золотая муза“ получи и публицистът и радиоводещ Петър Волгин. „Честните журналисти са вече рядкост. Такъв журналист като Петър Волгин почти няма нито в България, нито в Русия, нито в Украйна“, заяви президентът на „Жокер медиа“ Ованес Мелик-Пашаев при връчването на наградата му.

От своя страна Волгин каза, че в последните месеци в страната си се чувства като дисидент, защото сега в България да не ругаеш Русия е рядкост. „Аз винаги търся истината, защото журналистите трябва да ровят под скритите камъни, а не да се пускат по течението“, добави още известният публицист.

Кметът на Бургас Димитър Николов получи „Золотая муза“ за организираните всяка година Дни на руската култура и многобройните покани на руски изпълнители за провеждането на концерти в града. Софийската опера и балет пък бе отличена за постановката „Евгений Онегин“ с участието на водещи руски солисти. „Золотая муза“ за изкуство взе и бившият министър на културата и известен учен траколог проф. Иван Маразов за успешното провеждане на изложбата „Златото на траките“ в Москва.
Григорий Потоцки скулпторът, създал и подарил на софиянци паметника на ген. Гурко, също получи награда за развитието на българо руските културни отношения. Наградата за литература отиде при Калина Канева.

Отличието й бе присъдено за книгата „Игнатиев – графът на българите“. Преподавателката от Софийския университет Цветанка Ралева, директорката на Руския отдел на Столичната библиотека Мариета Георгиева и учителката от 133-то СОУ „А. С. Пуш-кин“Таня Атанасова получиха „Золотая муза“ за популяризирането на руския език в България.

Журито на „Золотая муза“ тази година се оглавяваше от големия композитор, пианист и директор на Софийската филхармония Явор Димитров.

В журито на конкурса бяха също така проф. Виктор Чуч-ков – композитор и музикант; проф. Пламен Карталов – директор на Националната опера и балет; Бина Харалампи-ева – режисьор и директор на Театър „Зад канала“; Нешка Робева -треньор по художествена гимнастика, хореограф и ръководител на танцова формация „Не-шенъл арт“; големият художник акад. Светлин Русев; скулпторът Ставри Калинов; Петко Генов – художник, автор на статуетката и плаке-тите „Золотая муза“; Николай Малинов – издател, депутат от БСП и председател на движение „Русофили“; Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти (СБЖ); д-р Стоянка Почеканска – главен експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ към МОМН; доц. д-р Владислав Леснев-ский – ръководител направление „Руски език“ в РКИЦ; Димитрина Гергова – журналист, преводач, главен редактор на вестник „Русия днес“; Виктор Баженов – директор на Руския културно-информационен център; Кирил Ринза – съветник по културните въпроси при посолството на Руската федерация в Република в България; д-р Тодор Чобанов -зам.-кмет на Столична община; Ованес Мелик-Пашаев – президент „Жокер медиа“ и председател на „Форум на руските съотечественици“.

Наградата „Золотая муза“ е създадена през 1994 г. по идея на Нели Волкова-Куртева, почетен председател на журито, художествен ръководител на Първи руски частен театър. Наградата се дава за специален принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България. До 2010 г. начело на журито е известната оп