pokana2saОт днес 28 май до 15 юни във Фотосинтезис Арт център ще можете да посетите фотоизлобата „По нови пътеки с Opel и Списание 8“.

Ето и самата покана на колегите от Списание 8:

Вижте красотата на българските пътеки, а след това ще имате възможност и да я запазите за себе си! След края на изложбата ще ви покажем всички фотографии във фейсбук профила ни www.facebook.com/Spisanie8. След жребий ще подарим по 1 от 30-те висококачествено отпечатани снимки на един от приятелите ни в социалната мрежа, който я е харесал.

За две години и половина изминахме повече от 16 300 километра. Една по една, на сайта ни всеки можеше да гласува за любимата си забележителност във всяка от административните области на България. Изборът на читателите ни изпрати до 30 дестинации: 4 града с разнообразни забележителности, 3 пещери, 3 китни села, 2 езера, 4 възрожденски града, запазили спомена за миналото, 3 древни селища, където някога животът е кипял, скални образувания, религиозни светилища, етнографска област, царска резиденция и дори до цяла планина.

Пътуването ни не беше само в пространството, а и във времето: забележителностите ни върнаха в годините и хилядолетията от времето на мастодонтите, през древните хора, сред тракийските ни предци, до разцвета на Римската империя, първите години на българската държава, тежките за народа ни робски времена, през Възраждането до времето на днешните български строители.

Най-важното – изборът за всяка от забележителностите беше на читателите, а в някои от оспорваните гласувания се включиха и по повече от 300 души.

В обиколките из 30-те забележителности се запознахме с много настоящи и бъдещи (по)читатели на Списание 8, наши водачи станаха професори и доктори, свещеници, игумени, природозащитници, обикновени хора, влюбени в населеното място, където живеят, символични за него, показали ни и отново, че обикновени хора всъщност не съществуват. Събрахме на една маса кмет и гробар, показахме едни до други джамии и църкви, българи и чужденци.

На пътя ни се изпречи дори най-символичният номер 8 – Христо Стоичков, когото срещнахме в ловешкия квартал „Вароша”, а в двореца „Царска Бистрица” своеобразен наш гид беше самият бивш владетел на България – Симеон Сакскобургготски, който се върна в спомените от детството си.

От царските палати минахме дори през Старозагорския затвор,  колкото да си припомним, че всеки от нас върви по житейския си път, а, както и българските пътища, той може да доведе до най-неочаквани места, да криволичи, за да завърши в слава и пищност на луксозна сграда или в малко селце с духовити люде.

Кампанията продължава със следващите любими места! Отново ще пътуваме заедно – ще отидем там, където ни изпратят читателите. Под мотото „Накъде в неделя?” ще представяме българските дестинации, които можете да посетите през почивните дни. Всеки месец ще имате възможност да гласувате за любима забележителност на www.spisanie8.bg.