107 години от рождението на биоложката Рейчъл Карсън (Rachel Louise Carson)

bth_8c6778403863722e39f960ee2ba688f4Забелязахте ли, че Google днес отново промениха своето лого на официалната су страница? Ако се чудите каква е причината за това,  добре е да знаете, че компанията отбелязва навършването на 107 години от рождението на американската морска биоложка, Рейчъл Луис Карсън.

Най-запомнящото и произведение е книгата „Тиха Пролет“ (Silent Spring), която в голяма степен поставя основата на природозащитното движение по цял свят.

Кариерата и започва като морски биолог в U.S Bureau of Fisheries, но след това тя постепенно насочва вниманието си към писането.

Нейният талант не остава незабелязан и тя придобива голяма популярност със своя бестелър  „Морето около нас“ (The Sea Around US)  който печели националната награда за литература в САЩ през 1951г. Трябва да отбележим, че тя е само част от трилогия от вдъхновяващи книги, която включва още „Under The Sea Wind” и ”The Edge of the Sea”.

carsonrachel2_400

Карсън проследява в детайли живота в дълбините на океана с тези творби и те предизвикват голям интерес сред потребителите. През 50-те години на миналия век тя насочва изцяло вниманието си към проблемите свързани с околната среда и екологията. Именно в този период тя написва книгата „Тиха Пролет“ (Silent Spring), която предизвиква безпрецедентна за времето си реакция сред американските граждани.

index_02

Рейчъл Карсън е родена на 27 май, 1907г. в малка ферма в Спрингдейл, Пенслвания в семейството на Мария Фрейзър и Робърт Уордън Карсън. Oще от ранна възраст тя проявява нестихващ интерес към книгите и чете постоянно в детството си,  също така прекарва много време в проучването на огромната земя, която родителите и притежават. След това тя започва да пише собствени разкази, в които често фигурират животни, а едва на 11-годишна възраст създава и първата си статия.

Вижте и

draft_lens21467708module169237625photo_2285b98e68bda6ba4d8a0_400

През 1953г. тя започва да прави детайлни проучвания на организмите, които живеят на брега на Атлантическия океан и само две години по-късно създава третата част на своята морска трилогия, а именно „The Edge of the Sea“. Карсън прекарва дълги години в изучваване на екоситемите в този регион, а книгата и „Тиха Пролет“ (Silent Spring) предизвиква вълна от негативни коментари сред цялата химическа промишленост в САЩ.  Големите корпорации в страната се опитват да забранят разпространението и, но въпреки това много потребители успяват да я прочетат и за първи път да насочат вниманието си към екологичните проблеми на съвременното общество.

rachel-louise-carsons-107th-birthday-6210023252295680-hp_400

 Рейчъл Карсън заболява от рак на гърдата, а състоянието и се влошава заради респираторен вирус през януари 1964г. Лекарите и възможностите на съвременната медицина не успяват да я спасят и тя напуска този свят на 14 април, 1964г., когато получава сърдечен удар в дома си в Силвър Спринг, Мериленд. Въпреки това нейните трудове променят живота и представата на хората за проблемите на екологията и неслучайно тя е избрана от престижното списание „Time“ за една от най-влиятелните личности на 20-ти век.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре