algafariВ “Денят започва” говориха за преференциите на вота, за политическите послания и социологията. Гости в студиото бяха Нидал Алгафари и Найо Тицин.

Според Нидал Алгафари преференциалният вот в дясно е показал, че хората могат да избират, могат да подбрират, могат да махат. За съжаление в БСП е имало страх от грешки, каза Алгафари. Той не смята, че става въпрос за недоразбиране. В БСП има скрит вот, с който са се опитали да премахната едно голямо недоразумение в тяхната листа. Организационно БСП не успя да достигне до избирателите си, смята Алгафари, и това е показано в резултатите. Според него не става въпрос за корпоративен вот, а за наказание за тримата души, които социалистите не са могли да припознаят. Той каза, че е имало проблем с гражданското участие в листата на БСП. отонсно Бобов дол Алгафари каза, че не става въпрос за неграмотен вот, а за контролиран.

Преференцията е един страхотен шанс на избирателите да пренареждат листите, каза Тицин. Според него трябва да се помисли преференцията да стане задължителна. Най-важното е, че такъв вот вече минал веднъж и Тицин не смята, че трябва да се спира, а трябва да се надгражда. Когато се наложи задължителна преференция т.нар. контролиран вот ще бъде по-трудно осъществим. За всяка коалиция прференцията е шанс да се надгражда и да се вдига активността и мобилизацията на различните партийни ядра, които са представени в тази коалиция, каза Тицин. Според него преференцията е спомогнала за успешното представяне на Реформаторския блок и е убеден, че РБ е единствената политическа организация, коята е приватствала преференцията от самото начало. “Когато купуваш неграмотен вот, неграмотен вот ти изиграва лоша шега”, каза Тицин относно гласуването в Бобов дол

БНТ1, „Денят започва“

[spider_facebook id=“1″]