stanishev_luboslovie“За първи път европейските граждани имаха възможност да се произнесат по кандидатите за председател на ЕК на политическите партии в Европа. За първи път има увеличение на избирателната активност в сравнение с предишните избори. Партията, която загуби най-много гласове на тези избори, е ЕНП. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев на пресоконференция в Брюксел, на която коментира резултатите от евроизборите. На въпрос от българска журналиста дали планува оставка, той отговори, че въпросът е политически некоректен и прекрати пресконференцията.

Резюме:

„ЕНП губи близо 20 % от местата си в ЕП в сравнение с 2009 г. Безпокоим се от възхода на крайните и националистически партии. Социалистическите партии, членките на ПЕС, имат почти същите резултати като на предходните избори. Но не успяхме да получим достатъчно силна подкрепа, за да реализираме своя манифест в Европа, в който представихме възможните решения на кризата”, допълни Станишев.

Той не отговори на въпрос дали ще подаде оставка като лидер на ПЕС след загубата на изборите в България.

“Това бе въпрос от моята страна, от представител на друго политическо семейство. Не мисля, че следва да отговарям на такива въпроси, които са силно политизирани”, каза лидерът на ПЕС .

“Ако някой твърди, че нещата в Европа вървят добре, до следващите избори Европа ще се озове в още по-тежко положение”, каза Станишев. “Искаме Европа, която е справедлива, социална, която не обръща гръб на гражданите”, заяви той на пресконференцията. На нея присъства и Мартин Шулц.