nova-tvНова ТВ, “Здравей, България” /теми и гости/

Тема: Коментар на ЦИК за изминалите избори

Гост: Камелия Нейкова, говорител на ЦИК

Тема: Нивото и качеството на изборния процес не се подобряват, смятат експерти

Гост: Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда, доц. Мария Пиргова, политолог

Тема: Курумбашев: Кампанията на БСП и резултатът от нея не са повод за срам

Гост:Петър Курумбашев, избран за евродепутат от „Коалиция за България”

Тема: Членове на СИК затворени в Пловдивския панаир заради протоколите

Гост: Терзийски, председател на 61-ва СИК в Пловдив

Тема: „Прозрачност бе зграници”: Броят на наблюдателите да се ограничи

Гост: Калин Славов, изп. директор на „Прозрачност без граници”

Тема: Томислав Дончев: Съюз с ДПС би бил възможен, но нелогичен

Гост: Томислав Дончев, избран за евродепутат от ГЕРБ

Репортаж:

Нова ТВ, “Здравей, България”

 

 

Интервю с Камелия Нейкова, говорител на ЦИК /резюме/

Тема: Коментар на ЦИК за изминалите избори

Гост: Камелия Нейкова, ЦИК

Резюме: 35.53% е избирателна активност на отминалите Евроизбори. Това съобщиха от ЦИК. Все още в комисията няма постъпил нито един протокол заради преференциалния вот.

Пред Нова телевизия Камелия Нейкова от комисията съобщи, че са пристигнали 167 протокола от чужбина. Два протокола – от Великобритания и Испания, са върнати.

Протоколите са без сериозни забележки. Действителните гласове на сънародниците ни зад граница са 24 000. Те, обаче, все още не са обработени.

Нова ТВ, “Здравей, България”             

 

 

Интервю с Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда, доц. Мария Пиргова, политолог /резюме/

Тема: Нивото и качеството на изборния процес не се подобряват, смятат експерти

Гост: Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда, доц. Мария Пиргова, политолог

Резюме: „Спъваме се в един и същи камък, непрекъснато променяме изборното си законодателство и въпреки това нивото и качеството на изборния процес не се подобрява”, каза в „Здравей, България” Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Според политологът доц. Мария Пиргова това са европейски избори и няма никакво основание да се смесват с парламентарните избори и резултати. „Управляващите се надяваха на по-добри резултати, но не ги получиха. Вероятно сега ще се правят и анализи защо не са ги получили. Вероятно ще има някакви промени в БСП”, смята тя. По думите й една от грешките на БСП е слабата медийна политика. „Те не влязоха в открити дебати”, даде пример политологът.

Втората причина за слабия резултат на БСП е слабата медийна политика на правителството. „Социалната политика на правителството трябваше да бъде много по-силна”, заяви тя.

Попитана защо ГЕРБ получават такава висока подкрепа Пиргова отговори, че причината е, че са силни популисти, с много силен лидер. „Образователното ниво у нас е изключително ниско”, допълни още тя.

Нова ТВ, “Здравей, България”

 

 

 

Интервю с Петър Курумбашев, избран за евродепутат от „Коалиция за България” /резюме/

Тема: Курумбашев: Кампанията на БСП и резултатът от нея не са повод за срам

Гост: Петър Курумбашев, избран за евродепутат от „Коалиция за България”

Резюме: „Резултатът е по-нисък от това, което очаквахме. Той е разочароващ. Другите четири партии, които излъчиха евродепутати, заслужават поздравления. Трябва да се отбележи и влизането на „България без цензура” и Реформаторския блок”, каза в „Здравей, България” Петър Курумбашев, избран за евродепутат от „Коалиция за България”.

По думите му, кампанията на БСП и резултатът не са повод за срам. „Неприятното е, че ни даваха една много близка разлика с ГЕРБ и никой не очакваше такъв резултат”, каза той. Според него има чисто наказателен вот на хората, които гласуват с червената бюлетина, като вероятно те са разочаровани от тази една година на управление на левицата. „Много е трудно в момента да си във властта и да получиш покачване на резултата”, заяви Курумбашев и добави, че има и други причини, като едната е изказванията им за Украйна и Русия. Втората причина е появата на АБВ. „Час от привържениците на левицата бяха разколебани и те не излязоха да гласуват нито за БСП, нито за АБВ”, коментира бъдещият евродепутат.

На въпрос слаб лидер ли е Сергей Станишев той отговори, че той е влязъл с огромна амбиция в тази кампания и е свършил огромна работа в кампанията. „В отлични отношения съм и със Станишев, и с Иво Прокопиев”, заяви той.

Относно казусът „Бобов дол” Курумбашев отговори, че положението с безработицата е на много места в България. „Политическата класа трябва да си признае няколко нещ, които стават по време на избори. Едното е така наречения корпоративен вот. Второто нещо е натискът от държавни и общински структури да се гласува по определен начин търгувайки с влияние и страха от безработица. Третия начин, който беше легализиран, беше чрез така наречените наблюдатели. Не виждам какво могат да направят евродепутатите, че нещо да се промени в България. Това е работа на нашия морал, а ние го направихме като норма”, заяви той.

Попита може ли Сергей Станишев да преценява действителността той отговори, че трябва да се направи анализ. „Накрая може да се окаже, че социолозите не могат да преценяват ситуацията. Според мен не трябваше да се прави такава голяма медийна кампания, защото тя действа точно по обратния начин”, категоричен беше той.

Относно многото сигнали за нарушения по време на изборите той каза, че има закон, но е видно, че той не се спазва.

Нова ТВ, “Здравей, България”

 

 

 

Интервю с Терзийски, председател на 61-ва СИК в Пловдив/резюме/

Тема: Членове на СИК затворени в Пловдивския панаир заради протоколите

Гост: Терзийски, председател на 61-ва СИК в Пловдив

Резюме: В сградата на Пловдивския панаир, където е разположена районната избирателна комисия, членове на СИК са затворени цяла нощ, протоколите не са обработени. Имало е припаднали хора, стигнало се е до побой. За това съобщиха зрители на Нова във фейсбук страницата на „Здравей, България”.

„От снощи сме тук. Не ни позволяват да излизаме извън рамките на панаира, за да си купим най-елементарното – вода и храна, защото тук липсва такава. И от вчера от сутринта сме без закуска, без обяд, без вечеря включително и днес. Раздадоха ни по един вмирисан сандвич, който повечето хора изхвърлиха ”.

Това разказа Терзийски, председател на 61-ва СИК в Пловдив, който още чака, за да предаде протоколите в РИК. Той уточни, че на хората е позволено да изпушат по една цигара пред сградата.

Той разказа за припаднал човек, който се наложило да бъде изнесен с линейка от сградата на Пловдивския панаир.

„Между членове на СИК и тези, които обработват документите се стигна до побой. Хората са изнервени. Изключително бавно се обработват документите. Това е една подигравка спрямо нас, никой не ни дава обяснения”, добави Терзийски. По думите му в сградата има около 400 души.

„Има хора, които са на работа и се наложи да си тръгнат, защото работят в частни фирми, където не ги оправдават за това, че са били членове на СИК. От някои секции останаха по едни-двама души”, обясни още Терзийски.

Нова ТВ, “Здравей, България”

 

 

 

Интервю с Калин Славов, изп. директор на „Прозрачност без граници” /резюме/

Тема: „Прозрачност бе зграници”: Броят на наблюдателите да се ограничи

Гост: Калин Славов, изп. директор на „Прозрачност без граници”

Резюме: „На тези избори видяхме драстични нарушения, огромни и грозни нарушения. Българските политици показаха отново, че за тях изборите са един механизъм за получаване на числа, а не механизъм, по който убедените от тях български граждани да гласуват за техните политики”. Така коментира евровота в „Здравей, България” Калин Славов, изп. директор на „Прозрачност без граници”.

По думите на Славов след многобройните журналистическите разследвания на сигнали за купуване на гласове и контролиран вот обикновено няма резултат, а започналите от властите разследвания при подобни ситуации на предходни избори не са довели до логичния си край.

„Не знам дали толкова хората се страхуват да дават показания, колкото смятат за безпредметно да го правят. На нашата телефонна линия имаше много обаждания. Но стигне ли се до полиция и прокуратура, масово се отказват да съдействат”, добави представителят на неправителствения сектор. Според него разочарованието от ефективността на разследващите и страхът от това, което може да се случи на тези хора на местно ниво, са основни демотивиращи фактори.

„Новото на тези избори бе огромният брой на регистрираните наблюдатели. Те ще могат да решават предстоящите местни избори, защото имат право да гласуват в секцията, в която наблюдават”, прогнозира Калин Славов.

„Трябва да се предприемат законодателни мерки, за да не се позволява заобикалянето на закона. При всички случаи трябва да се ограничи възможността на всяка неправителствена организация да регистрира наблюдатели. Затвори се вратата за застъпници и се отвори тази за наблюдателите”, констатира Славов.

От „Прозрачност без граници” настояват да има регионални преброителни центрове, а не както е в момента – гласовете да се броят в секционните комисии. Това няма да позволи на купувачите на гласове да проследяват вота, особено в малките населени места, където е най-лесно да се разбере кой за кого е гласувал.

Нова ТВ, “Здравей, България”

 

 

Интервю с Томислав Дончев, избран за евродепутат от ГЕРБ/резюме/

Тема:Томислав Дончев: Съюз с ДПС би бил възможен, но нелогичен

Гост: Томислав Дончев, избран за евродепутат от ГЕРБ

Резюме: Европейските избори у нас бяха „голям тест за българското общество – доколко може да бъде измамено и купено. Горд съм, че то го издържа”. Това заяви Томислав Дончев, лидер на евролистата на ГЕРБ, партията спечелила най-много гласове в неделя. Коментарът му в „Здравей, България” идва на фона на многобройните сигнали по време на кампанията за купуване на гласове и опити за контролиран вот.

Случаят в Бобов дол е само част от картината, смята Дончев. „Има населени места в страната, където ситуацията е много по-сериозна. Има места, където, ако си позволиш да мислиш неправилно – не ти изкупуват млякото, тютюна, не ти пускат животните на паша”.

„Коалиционната формация, която управлява в момента, го прави абсолютно нелегитимно от морална и политическа гледна точка и ако не беше „Костинброд”, тя нямаше да има никакъв шанс”, смята бившият министър за еврофондовете от кабинета на Бойко Борисов.

„Четейки резултатите от тези избори – първото и най-правилно от политическа гледна точка, действие е правителството да внесе оставката си в деловодството на Народното събрание. Ясно е, че този резултат не може да предизвика предсрочни избори, но в политиката трябва да има морал”, посочи бъдещият евродепутат.

Според Дончев властовата конфигурация в момента е най-голямата поука, че ако чисто математически се сглобява нещо и води до възможност да управляваш, това не означава, че подобно управление е легитимно.

„Към момента не виждам общи принципи с Движението за права и свободи”, заяви представителят на ГЕРБ. По думите му, ако резултатът беше от парламентарни, а не европейски, избори, сближаването с ДПС щеше да е възможно, но нямаше да е логично. От безпринципни конфигурации губят всички, предупреди депутатът от опозицията. Според Томислав Дончев няма тема, която да не може да бъде коментирана, но взаимодействие с ДПС в момента би противоречало на общи принципи.

„За г-н Делян Пеевски участието в тези избори беше въпрос на лична реабилитация”, каза още представителят на десницата, но добави: „Дали тя се случи е съвсем друг въпрос”.

Нова ТВ, “Здравей, България”