bntБНТ1, “Денят започва – избори” /теми и гости/

Репортаж: Как започна изборният ден?

Репортаж: Изборният ден във Видин

Репортаж: Изборният ден в Благоевград

Репортаж: Европа гласува

Репортаж: Президентски изброи в Украйна

Репортаж: Истории от булевард „Европа”

Тема: Младите българи в Европа

Гост: Деница Иванова – студентка по европеистика в СУ, Диляна Видева – студентка по европеистика в СУ, Цветан Симеонов – учен, климатолог, Иво Танев – студент по европеистика в СУ

Репортаж: Бал по време на избори

Репортаж: Английска закуска

Тема: Младите българи в Европа

Гост:Сахар Фаузи Хасан – младежки екип „Европа”, Етиен Янев – младежки екип „Европа”, Мартин Петров – младежки екип „Европа”, Емилия Шехтова – младежки екип „Европа”

Репортаж: Възрастта на кандидатите за ЕП

Тема: Европейският кът на Йосиф Калпачки

Гост: Йосиф Калпачки – учител по музика

Репортаж: Куче-полицай с награда

Репортаж: Реал Мадрид спечели ШЛ

Репортаж: Изборният ден във Варна

Репортаж: Изборният ден в Пловдив

Репортаж: Изборният ден в Кърджали

Тема: След земетресението в Гърция

Гост: проф. Бойко Рангелов – експерт по земетресенията

Репортаж: Бонусите на евродепутатите

Тема: Коя е интригата на изборите?

Гост: Първан Симеонов – социолог, Станислав Стоянов

Репортаж: Евромахалата в село Батковци

Тема: Българският поглед към Европа

Гост: Теодор Стойнев – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

Репортаж:От двете страни на границата

Репортаж:Истории от булевард „Европа”

Репортаж: Как Европарламентът стига до своите граждани?

Репортаж: Децата на гурбетчиите

Тема: Пътят на Европа

Гост: проф. Искра Баева – историк, проф. Ивайло Дичев – културолог, Христос Мурутис – предприемач, Тони Николов – журналист

Репортаж: Европейското първенство по спортна гимнастика

Тема: Защо Дитер гласува в Пловдив?

Гост: Дитер Белщед (Германия)

Репортаж: Истории от булевард „Европа”

Репортаж: От Калофер до Хановер

Тема: Българското е Европа

Гост: Людмила Филипова, доц. Леандър Литов, Койна Русева

Репортаж: „Някои могат, други не”

Репортаж: Истории от булевард „Европа”

Репортаж: Ветроходна регата във Варна

Репортаж: В очакване на нощта на изборите

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Интервю с Деница Иванова – студентка по европеистика в СУ, Диляна Видева – студентка по европеистика в СУ, Цветан Симеонов – учен, климатолог, Иво Танев – студент по европеистика в СУ /резюме/

Тема: Младите българи в Европа

Гост: Деница Иванова – студентка по европеистика в СУ, Диляна Видева – студентка по европеистика в СУ, Цветан Симеонов – учен, климатолог, Иво Танев – студент по европеистика в СУ

Резюме: Деница Иванова, Иво Танев, Диляна Видева, студенти по европеистика, СУ, и Цветан Симеонов, специалност “Климат и метеорология”, бяха гости в студиото на “Денят започва”. В деня на изборите с тях разговаряхме за евроскептицизма и за това виждат ли смъсл в членството на България в ЕС българите.

Деница Иванова заяви, че тези избори не са по-малко важни от едни национални избори. Незапознатите с това не го осъзнават – не познават Европа, не познават ЕС, нито неговите институции. Тя посочи, че самата предизборна кампания по никакъв начин не е обяснила на хората защо е важно да гласуват хората на тези избори, както и защо евродепутатите, които ще изберем, са ни необходими и какво ще направят те в Европейския парламент.

Според Диляна Видева България е оптимистично настроена, защото вижда полза в ЕС. Но предвид икономическата криза е нормално да има евроскептицизъм.

Иво Танев посочи, че ЕС е полезен за всички държави, които членуват в него. Не бива да се забравя обаче стандартът на живот на хората, който в България е изключително нисък, а това определено поражда евроскептицизъм на този етап.

За радост в науката и в образованието евроскептицизъм в България не съществува. И докато Европа налива милиарди евро в наука, у нас това се случва с хиляди левове. Има пропуски, които трябва да се преодолеят, ако искаме нашата наука да бъде конкурентна, категоричен беше Цветан Симеонов

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Интервю със Сахар Фаузи Хасан – младежки екип „Европа”, Етиен Янев – младежки екип „Европа”, Мартин Петров – младежки екип „Европа”, Емилия Шехтова – младежки екип „Европа”  /резюме/

Тема: Младите българи в Европа

Гост:Сахар Фаузи Хасан – младежки екип „Европа”, Етиен Янев – младежки екип „Европа”, Мартин Петров – младежки екип „Европа”, Емилия Шехтова – младежки екип „Европа”

Резюме: Гости в студиото на “Денят започва” бяха представители на младежки екип “Европа”.

Целта на младежкия екип “Европа” е като едни млади хора да даваме пример с това, което правим и се стремим да скъсим дистанцията между Брюксел и гражданите на България, заяви Сахар Фаузи Хасан. Всеки един от екипа се връща в училището, в което е учил и говори по теми за Европейския съюз и по този начин децата виждат откъде си тръгнал и къде стигаш, с какво се занимаваш, какви са перспективите пред младите хора, допълни тя.

Участваме и в учителския процес – този процес е двустранен. И за да стигнем по-лесно до самите ученици, да се подобри самата разпознаваемост на ЕС, контактуваме с учители и ги запознаваме с нови програми на Европейската комисия, които биха били полезни за младите хора, уточни Етиен Янев.

Според Емилия Шехтова всички участници в младежкия екип са реалисти. Ние самите отчитаме предимствата на това, че България е член на ЕС. Ролята на нашия екип, каза тя, е да прави Европа по-близка до българите – т.е. да представим по-подробна информация за това какви възможности им предоставя тя, реално какъв е приносът на ЕС в живота им.

По думите на Мартин Петров разликата е, че другите страни, които са по-стари членки на ЕС имат доста повече традиции в това да разговарят с младите хора, да са по-близо и да им дават доста повече познания за темата Европейски съюз, докато у нас това тепърва се случва и в училище, и в университета.

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Интервю с Йосиф Калпачки – учител по музика /резюме/

Тема: Европейският кът на Йосиф Калпачки

Гост: Йосиф Калпачки – учител по музика

Резюме: В “Денят започва” Елена Чимева ни среща с Йосиф Калпачки от Благоевград. Вече пет години учителят по музика доброволно и без заплащане поддържа емблематично за града място – терена между река Бистрица и Алеята на здравето, която свързва областния център с парк “Бачиново”.

Роден съм в Благоевград, играл съм тук, имаше градини, беше много хубаво. Сега искам да създам нещо подобно, да направя нещо за хората и децата, каза Йосиф Калпачки.

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Интервю с проф. Бойко Рангелов – експерт по земетресенията /резюме/

Тема: След земетресението в Гърция

Гост: проф. Бойко Рангелов – експерт по земетресенията

Резюме: Проф. Бойко Рангелов, преподавател в МГУ, беше гост в студиото на “Денят започва”. С него разговаряхме за вчерашното земетресение.

Според професионалния жаргон това е едно хубаво земетресение – първо, защото се случи далеч от България, второ – беше достатъчно силно, за да възбуди духовете, и трето – не предизвика никакви последици за страната ни, каза проф. Рангелов. Любопитно е, че стана на празник – на 24 май, а такива са ставали досега и от български, и от външни огнища, припомни той и се пошегува, че най-вероятно Господ ни напомня да размисляме в деня за размисъл.

Проф. Рангелов обясни, че основната част на геодинамиката на Балканите по отношение на земетресенията се диктува от две огромни структури – едната е на юг – така наречената Егейска рамка. Това е зоната на субдукция, където Африканската плоча се подпъхва под Европейската. Там земетресенията стават на дълбочини до 300 км. Другата зона, която се намира на север, е тази, която сработи вчера. Това е т.нар. Северно-анадолски разлом, където се трият две плочи в хоризонтална плоскост.

Дължината на усещаните колебания е сериозна мярка за силата на труса, посочи още той. Колкото по-далече се намирате, толкова по-слабо и по-кратко време усещате вибрациите.

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Интервю с Първан Симеонов – социолог, Станислав Стоянов – социолог /резюме/

Тема: Коя е интригата на изборите?

Гост: Първан Симеонов – социолог, Станислав Стоянов – социолог

Резюме: При по-висока изборна активност ще има по-голяма легитимност на изборния процес, а това ще увеличи доверието в тези избори и изборните резултати, каза в “Денят започва” социологът Първан Симеонов. “На фона на избирателите, които реално имаме в България, избирателната активност не е толкова катастрофално ниска”, отбеляза той и призова хората да гласуват независимо от факта, че и българите, както и всички европейци, са склонни да възприемат евроизборите за второстепенни.

Ако гласувахме за български парламент, предизборната кампания щеше да е по-интензивна, самите политически партии щяха да бъдат по-активни, предположи социологът Станислав Стоянов. “Не само ние в България гледаме на тези избори като на нещо, което все по-малко решава конкретно живота ни. Но това не е така”, каза още той и припомни, че в цяла Европа от 1979 година насам има тенденция за непрестанно пада избирателна активност.

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Репортаж: Евромахалата в село Батковци  /резюме/

Резюме: Първата европейска махала в България – Батковци, близо до Момчилград, посреща гости от всички краища на света. Атракцията е дело на Хасан Садък, решил да прочуе родното си място. Родопчанинът е превърнал дома си в етнографски музей на открито, а входът е безплатен.

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Репортаж: Истории от булевард „Европа” /резюме/

Резюме: В изборния ден ще ви срещнем с няколко души, които живеят или работят на столичния булевард “Европа”. Търсихме го дълго. Оказа се, че той излиза и извън страната ни. Трудно ли е да намериш Европа в България? Велина Сашева я намери в София и разказва за това в “Денят започва“.

Тук булевард “Европа”, там булевард “Европа” – без табели и сигурен знак, че сме в правилната посока, от картите разбираме, че “Европа” се слива с булевард “Европейски път”, а на средата му била на сръбската граница, а краят – в Ниш. В България потърсихме началото – дали нещо го разделя от столичния булевард “Сливница” или е продължението му.

Решихме, че щом с питане се стига и до Цариград, значи може и до Европа.  Обаче чухме: “Ние не знаем къде е Европа. Откъде да знаем?!” или “Не сме оттам, за да знаем”, и още “Не ни притеснявайте, от Божурище сме, госпожице!”.

“От две години сме с булевард, досега ние не го знаехме, че е булевард “Европейски път”, признава Ани Ланева, от фермата за щрауси, разположена край трасето.

След дълго търсене къде точно започва Европа стигнахме до извода, че трябва да минем през много… ремонти. И да питаме дълго. Пенсионерът Ванчо Иванов разказа за булевард “Европа”: “Кое му е европейското? Чакаш на автобусната спирка, минава една кола и понеже шахтата е запушена, шлиферът ти отива на кино. Това ли му е европейското?!”

“От нас си зависи колко ще ни е дълго до Европа”, отбелязва Николай Адамов от фермата за щрауси.

Че Европа е тук мълчаливо ни увериха и самите щрауси на булевард “Европейски път”.

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Репортаж: Децата на гурбетчиите /резюме/

Резюме: Как изглежда пътят от Неделино до Испания и Германия?

Да стигнеш от София до Неделино никак не е лесно. Дълго криволичиш из Родопите. Оказва се обаче, че пътят от Неделино към Испания и Германия отдавна е утъпкан. Почти 3 хиляди жители на родопското градче в момента изкарват прехраната си зад граница. Тук зад всеки ъгъл ни срещат разкази за гурбетчии. Нашите пътеводители в тези истории са Денислав, Жасмина, Ивайло, Велислав и Антония. Съученици са. Синове и дъщери на гурбетчии. Липсата на родителите у дома за тях не е нещо неестествено. В Неделино почти всички деца растат така. Казват, че не са по-различни от връстниците си. Въпреки това още на 16 години, те говорят като възрастни за работни места и заплати.

Денислав: “Заплащанията са малко, едно семейство не може да се издържа с 300-400 лв.”

Антония: “Трябва да се отворят повече работни места, заплащането да е по-голямо, за да имат стимул да работят и да останат при децата си, да не се налага да ходят в чужбина.”

Велислав: “Да направят така, че да има работа за хората и да получава един работник поне 600 лв. заплата, за да може да си остане тука. – Тежък ли е животът на гурбетчиите според тебе? – Да, много е тежък, който не е бил, не може да си представи – без семейство, без родители, много е тежко. – А на децата на гурбетчиите? – И за тях е тежко, но справят се.”

В дома си ни посреща Катя Бозвалиева. Тя е една от многобройните баби в Неделино, които са поели грижите за внуците. Нейната снаха Яна е в Испания. В Неделино Яна работила в магазин, по програма за ограничаване на заетостта. Заминала след като програмата приключила. И тя като повечето гурбетчии в Испания се занимава със земеделие – бере ягоди.

Въпреки, че й е трудно да бъде и баба, и майка за двете си внучки, Катя подкрепя снаха си, казва, че в Неделино работа няма.

Не така мисли обаче Севдалин Шандъров: “Камъкът си тежи на мястото, защото ние не можем да си оставяме децата. Едно дете да се възпитава без майка и баща, говори много лошо за обществото в България.”

Днес Севделин има строителна фирма. Казва, че работа в Неделино и в България има достатъчно. Просто трябва да си иновативен. Своя бизнес обаче той започва да развива с парите, спестени след 4-годишна работа като берач на ягоди и гроздобер в Испания.

Питаме учениците в Неделино знаят ли какъв искат да е животът им след 10 години. Всички вече са наясно с това какви искат да бъдат – Жасмина пее неделински двуглас и иска някой ден да преподава музика. Антония ще стане фармацевт. Ивайло иска да бъде актьор, а Велислав – футболист. Нито един от тях не вижда бъдещето си в Неделино.

Единственият оптимист сред тях е Денислав. Той иска да учи право, за да може един ден да пише нови закони в Парламента.

Децата от Неделино ни изпратиха към София с послание, което да достигне до всички днес: “Всеки гражданин на България трябва да даде своя глас и да гласува за този, който иска. Нали все пак ние градим България, защо не всички да гласуват?”

БНТ1, “Денят започва – избори”

 

 

Интервю с проф. Искра Баева – историк, проф. Ивайло Дичев – културолог, Христос Мурутис – предприемач, Тони Николов – журналист /резюме/

Тема: Пътят на Европа

Гост: проф. Искра Баева – историк, проф. Ивайло Дичев – културолог, Христос Мурутис – предприемач, Тони Николов – журналист

Резюме: В деня на евровота в Сутрешния блок на БНТ за пътя на Европа говориха историкът проф. Искра Баева, културологът проф. Ивайло Дичев, журналистът Тони Николов и гръцкият предприемач Христос Мурутис.

Не сме далеч от Европа, но сякаш нещо в самия европейски проект не върви както трябва и това е основната причина за отказа за това, което наричаме “политическа Европа” – Европа да бъде политически субект, каза проф. Ивайло Дичев и добави: “В момента, в който няма политически център Европа, изборите стават малко безсмислени.”

Според Христос Мурутис Европа е успешен икономически проект, защото случващото се в Гърция илюстрира европейската солидарност. Това доказва необходимостта от федерализъм в Европа, добави той.

Европейският проект не е лесен проект, Европа е проект на мира. Затова е важно хората, които гласуват или се колебаят дали да го направят, да се замислят, че на границите на Европа има реален проблем, който трябва да бъде решен, отбеляза журналистът Тони Николов и добави, че това налага европейският проект да бъде силен, което изисква ангажираност на гражданите.

Не мисля, че има проблем със солидарността в Европа – обединена Европа се гради върху нея и няма отстъпление от този принцип, заяви историкът проф. Искра Баева. “Въпросът е с кого е тази солидарност, до кого достига”, продължи тя и добави, че България няма друг исторически път, но проблемът е как ще го извървим – дали ще се превърнем в изоставаща държава, дърпана напред от другите, или да се включим активно европейското управление.

БНТ1, “Денят започва – избори”