citizen2Интервю с Антония Първанова, Коалиция КОД /резюме/

Тема: Либералните стратегии

Гост: Антония Първанова, Коалиция КОД

Резюме: Водачът на листата на Коалиция КОД Антония Първанова призова българските избиратели от ефира на БНТ1 да гласуват за политик, като взимат под внимание свършената от него работа, а не обещанията, с които той ги залъгва. Тя смята, че в изминалата кампания е нямало отчети на партии и конкретни политици, нямало е ангажименти за това какво смятат да направят в следващия Европарламент. Очевидно е, че ще има нечестна предизборна игра в деня на изборите, категорична е Първанова. Тя смята, че ако народът си избере политици, които го манипулират, той дава сигнали, че иска да бъде лъган и да няма грижовни политици. Политикът от КОД заяви, че десницата в България е проект на БКП и няма истинска дясно-центристка партия в страната.

БНТ1, “Денят започва”

Интервю с Ирина Абаджиева-Репуц, Християндемократическата партия на България /резюме/

Тема: Българските теми в евродебата

Гост: Ирина Абаджиева-Репуц, Християндемократическата партия на България

Резюме: Кандидатът за евродепутат от Християндемократическата партия на България Ирина Абаджиева-Репуц каза в „Денят започва”, че тяхната партия не е имала ресурса, нито е желала, нито смята за недопустимо правенето на скъпа и популистка предизборна кампания. Тя припомни, че идеята за обединена Европа е християндемократическа. Репуц смята за недопустимо също използването на християнски ценности за противопоставяне на идеите на Европа. Затова, казва тя, сезирахме СЕМ срещу предизборния клип на партия “Атака”. Кандидат-евродепутатът съжалява, че в кампанията не се е говорело за България. Тя признава, че Християндемократическата партия на България е искала да говори главно на две теми – образование и енергетика.

БНТ1, “Денят започва”

Интервю с Росица Янакиева, Коалиция АБВ /резюме/

Тема: Левите алтернативи и изборите

Гост: Росица Янакиева, Коалиция АБВ

Резюме: Росица Янакиева от Коалиция АБВ коментира положението в най-засегнатите села след земетресението в пернишко от преди две години. Тя уточни, че за подпомагане на региона са използвани около 23 милиона – 14 за подпомагане на пострадалите граждани и 9 за възстановяване на общински сгради и съоръжения. В последния ден от предизборната надпревара, Янакиева се надява всички послания да са стигнали до избирателите. Тя даде заявка, че АБВ като млада партия ще продължи да съществува и след евровота и следващата им цел са следващите избори.

БНТ1, “Денят започва”

[spider_facebook id=”1″]

 

 

Интервю с Атанас Чобанов, кандидат за евродепутат /резюме/

Тема: Какви са зелените теми в Европа

Гост: Атанас Чобанов, кандидат за евродепутат

Резюме: Атанас Чобанов каза, че „Зелените” са направили стабилна кампания в Интернет, защото не разполагат със средства да направят една съществена кампания. „Рибата се вмирисва откъм главата”, каза Чобанов като обясни, че нито един български евродепутат не е обявил разходите си. Зелените и някои либерали го правят – плащат на интернет страница, за да публикуват всеки един свой разход над 25 лири или евро. Нещата в България вървят много на зле, смята кандидат-евродепутатът, и управлението на еврофондовете е в трагично състояние. Политиците, които са привърженици на „путинизма”, да си събират багажа и да отиват е Евразия, ние искаме да живеем в Европа, категорично заяви Атанас Чобанов.

БНТ1, “Денят започва”

 

 

Интервю с Саша Безуханова, инициатор на гражданска платформа MoveBG /резюме/

Тема: Разбираме ли добре Европа?

Гост: Саша Безуханова, инициатор на гражданска платформа MoveBG

Резюме: Саша Безуханова е инициатор на гражданската платформа MoveBG. Те обсъждат европейски теми, независимо от предстоящите избори. Целта на платформата е да се информират гражданите за това, че могат и трябва да влияят на Европа, че могат да я променят. Европа е по-важна за България, отколкото е за Германия и Англия, смята Безуханова.

БНТ1, “Денят започва”

 

Интервю с Николай Бареков, лидер на “България без цензура”  /резюме/

Тема: Предизборни страсти

Гост: Николай Бареков, лидерът на “България без цензура”

Резюме: Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков предупреди ГЕРБ, БСП и ДПС като каза, че иска бюлетините, които хората са пуснали за неговата коалиция, да бъдат преброени точно. Той каза, че по данни на социологическата агенция на ЕК, „България без цензура” ще има 3 мандата и ще победи ДПС. Бареков обяви, че ако няма три мандата в ЕП, той ще сметне вота за манипулиран от партиите на статуквото. Ексжурналистът нарече ДПС и БСП лъжливи и крадливи партии и ги обвини директно в купуване на гласове за изборите.

Относно колебливия депутат Даниел Георгиев, Николай Бареков каза, че не е техен депутат и не им трябва такъв, който постоянно си мени мнението.

TV7, “Добро утро, България”

Интервю с Васил Тончев, социолог, Първан Симеонов, социолог, Иво Инджов, политолог /резюме/

Тема:Броени часове преди края на предизборната кампания – какво казват числата на социолозите.

Гост: Васил Тончев, социолог, Първан Симеонов, социолог, Иво Инджов, политолог

Резюме: Васил Тончев заяви в „Добро утро, България”, че според него изминалата предизборна кампания в страната е вяла. Според социологическата агенция, в която той работи, БСП ще е с известна преднина пред ГЕРБ. По думите на Тончев, това е интригата на тези избори – БСП или ГЕРБ. Според социолога, много хора искат предсрочни парламентарни избори и шансът този кабинет да изкара целия си мандат е минимален.

Политологът Иво Инджов смята, че кампанията на „България без цензура” е силна и запомняща се, но друг е въпросът дали тя ще се материализира в деня на избори пред урните. Той мисли, че накрая ДПС ще постигне един забележителен успех.

Първан Симеонов каза, че са изчислили, че ДПС ще е със сигурно трето място в ЕП. Той обяви, че при сериозна мобилизация на избирателите, ГЕРБ може да изпревари БСП, но при по-ниска избирателна активност, най-вероятно БСП ще има повече евродепутати. Симонов смята, че избирателната активност на тези европейски избори ще е приблизително еднаква като тази през изминалите такива.

TV7, “Добро утро, България”

 

Интервю с Антоанета Николова, кореспондент на БТВ в Италия, проф. Владимир Градев, бивш посланик във Ватикана /резюме/-

     

Тема: Защо италианският премиер Матео Ренци отложи срещата с българския си колега Пламен Орешарски?

Гости: Антоанета Николова, кореспондент на БТВ в Италия, проф. Владимир Градев, бивш посланик във Ватикана

Резюме: Срещата между българския и италианския премиер беше уговорена отдавна и беше малко некултурно тя да бъде отложена от италианска страна буквално в последния момент. Друг въпрос е обаче, че срещата беше уговорена да се състои в пика на предизборната кампания за европарламента. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Антоанета Николова, кореспондент на БТВ в Италия. Тежкия политически натиск с евроизборите притисна италианския премиер и той отложи срещата с българския премиер. Медиите в Италия припомнят, че това не е първия случай на подобно поведение от страна на Ренци, както и подобни неща е правил в миналото докато е бил премиер и Силвио Берлускони – очевидно става дума за типично италиански маниер на поведение, заяви кореспондентът на БТВ.Не можеш да делиш страните на големи и малки, но явно италианският премиер си има приоритети и ги следва, добави тя. Все пак последните информации са, че би трябвало на 28 май Ренци и Орешарски да проведат двустранната си среща, каза журналистката.

Проблемът е, че ние постъпваме според известната сентенция – да отидеш в Рим и да видиш папата. Това каза от своя страна проф. Владимир Градев, бивш посланик във Ватикана. В конкретния случай с българската правителствена делегация програмата на Орешарски предвиждаше той да замине за Рим на 22 май и да остане там три дни, за да може да съчетае срещата с Ренци с аудиенция при папа Франциск за Деня на славянската писменост и култура.  В периода 24-26 май обаче папата ще бъде в Йерусалим за среща с Вселенския патриарх Вартоломей. По тази причина програмата на българския премиер беше подготвена така, че той да пътува два пъти до Рим – на 22 и 28 май, за по един ден. Българските дипломати изпълняват това, което им се каже от правителството. Когато една седмица преди визитата се дадат указания за срещата с папата е нормално да се получат подобни обърквания, смята бившият ни посланик във Ватикана. Когато искаме срещи в навечерието на тежки избори и е нормално на хората да имат други приоритети, включително и италианският премиер иска да вдигне подкрепата за своята партия и не е учудващо, че в този момент отложи срещата с българския си колега, коментира проф. Градев и отложената среща на Пламен Орешарски с италианския му колега .

БТВ, „Тази сутрин”

 

Интервю с Боряна Димитрова, социолог, Андрей Райчев, социолог /резюме/-

Тема: Резултатите от изборите в неделя вижте още в петък в „Здравей, България”. В студиото с последни данни

Гости: Боряна Димитрова, социолог, Андрей Райчев, социолог

Резюме: Около 38-39% са твърдо заявилите, че ще гласуват на предстоящите евроизбори на 25 май. На базата на това в „Здравей, България” социологът от „Алфа рисърч” Боряна Димитрова показа следните прогнози: ГЕРБ получават 27,3% от вота, БСП – 23,6%, ДПС – 13,4%, „България без цензура” – 10,5%, Реформаторският блок – 5,9%, АБВ – 5,3%, „Атака” – 4,1%, НФСБ – 3,9%. „Смятаме, че около 2 700 000 души ще отидат до урните. Най-вероятно ще влязат пет партии. Затвърждава се леката преднина на ГЕРБ пред БСП. Има много силна мобилизация на ДПС, така че тя се утвърждава като трета политическа сила. Уточнявам това, защото много агенции сочат ББЦ като трети. Нещата обаче се обръщат и партията на Бареков е четвърта. Реформаторският блок заема петото място”, обясни социологът.„Относно АБВ има една много интересна особеност в поведението на партията. Изключително неравномерно е представена по региони и в този смисъл наблюдаваме голяма амплитуда”, допълни Боряна Димитрова.„Тъй като никой не може да предвиди колко души ще отидат до урните, не може да прогнозираме и кой ще спечели. Ако гласуват по-малко хора, печелят БСП, ако гласуват повече – ГЕРБ. Ниската активност ще извади Реформаторският блок от списъка и БСП ще спечели. При всички положения разликите ще са малки”, коментира прогнозите на „Галъп” социологът Андрей Райчев.„За голямо наше учудване, докато „Атака” тръгна нагоре в последния момент, техният конкурент Национален фронт за спасение на България (НФСБ) тръгна надолу. Причината според мен е, че нейните лидери говорят против Русия в Украйна, забравяйки, че техният електорат е русофилски”, заяви Андрей Райчев.

Нова телевизия „Здравей, България”

 

 

Репортаж: Нова интрига – защо партиите регистрират огромен брой наблюдатели? Независими ли са или са купени гласове? /резюме/-

Тема: Нова интрига – защо партиите регистрират огромен брой наблюдатели? Независими ли са или са купени гласове?

Резюме: Хора намериха имената си в списък със 7000 наблюдатели за изборите без да подозират, че са записани, стана ясно от репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия. Какво е наблюдател? Доброволец, необвързан с партия, който да следи за нарушения на изборите. Може да гледа отпечатването и доставянето на бюлетините, гласуването, може да брои гласовете и да следи какво се записва в протоколите. Тоест да знае всичко отвъд тайната стаичка. За разлика от застъпника наблюдателят не работи за пари, и не е нает от партия, а от неправителствени организации, предполага се, независими. Една такава организация – „Младежка толерантност” има над 7 000 наблюдатели. Публикува списъка с тях в интернет. На него попада Роса Виктория и случайно вижда името си. И на други свои познати от Хасково – сред които Даниел Петков. „Открих, че съществувам регистриран официално от ЦИК – в техен списък, излязъл официално в сайта на БТА, беше публикувана тази информация за наблюдатели на Европейските избори, който предстоят. Това означава, че някой използва моите данни, за да ме регистрира мене, както и моята позната”, обясни Даниел Кирков. Имената на Роса Виктория и Даниел фигурират само в стари списъци отпреди 4 години, когато са били застъпници на партия „Новото време”. Големият въпрос е има ли измама тук и кой печели от нея? Според бившия председател на ЦИК професор Михаил Константинов наблюдателите биха могли да оказват психологически натиск с вида и числеността си в изборния ден, но това не трябва да влияе на гласуващите. Оказва се, че партиите на тези избори не само ползват така наречените независими фондации, но и някои от тях са регистрирани на името на лидерите. Като например Николай Бареков – той лично е председател на две организации – План БГ и Сдружение България без цензура. Вече са регистрирали общо 14 000 наблюдатели.

Какво ще се случи с Роса и Даниел, които станаха наблюдатели по документи без да знаят? Има ли нещо повече от злоупотреба с личните им данни? Съществува ли нова схема с наблюдателите – отговорите са в ръцете на прокуратурата. Ако реши да провери.

Нова телевизия „Здравей, България”

 

 

Интервю с  Диана Найденова, журналист, Андрей Слабаков, режисьор, Николай Джамбазов, мореплавател, Силвана Грубчева, майка, Калоян Кортажов, работещ в IT сектора /резюме/-

Тема: Гласувай непременно. Диана Найденова и Андрей Слабаков в опит да убедят негласуващите българи

Гости:Диана Найденова, журналист, Андрей Слабаков, режисьор, Николай Джамбазов, мореплавател, Силвана Грубчева, майка, Калоян Кортажов, работещ в IT сектора

Резюме: В „Здравей, България” се разрази разгорещен спор за това трябва ли да се гласува. В студиото журналистът Диана Найденова и режисьорът Андрей Слабаков се опитаха да убедят някои от негласуващите българи – Николай Джамбазов, Калоян Куртажов и Силвана Групчева.„Когато някой дойде на власт с обещания, не ги изпълни и след това си отиде, той не е ли измамник. Не трябва ли да бъде осъден. Аз не виждам да има някой осъден политик”, коментира Николай Джамбазов.„Ако нито една от политическите партии не удовлетворява моите искания за това какво искам да се случи в България, за мен коя ще се избере от останалите няма значение”, обоснова се Калоян Куртажов.„Миналия път се опитаха да ни убедят, че от няколко крадци, трябва да изберем най-малкият. Най-малкият обаче пак става голям”, коментира Силвана Групчева.„През тези 24 години българското общество разсъждава по този детски и наивен начин, който е в абсолютна услуга на политическите мастодонти, които се самовъзпроизвеждат. Ако ние казваме няма кого да изберем, тогава направете си партия и излъчете вие лидер, зад когото да тръгнете”, обърна се към негласуващите Диана Найденова. По думите й хората трябва да избират информирано. „В България търсим месия на всеки четири години. Новият месия сега се казва Николай Бареков и никой не се интересува каква раница с минало носи на гърба си. Докато гласуваме като глупаци, ще ни предават”, коментира Найденова.„Купеният вот е малък процент. Колкото и пари да имат партиите, не могат да купят толкова много гласове. Колкото повече хора гласуват, този вот изчезва”, на мнение е Андрей Слабаков.

Нова телевизия „Здравей, България”