Сега четете
Нов Речник на българския език онлайн от БАН

Нов Речник на българския език онлайн от БАН

old bookБезплатен онлайн достъп до Речника на българския език осигури Институтът за български език при Българската академия на науките във връзка с честването на 24 май.

Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание.

Многотомният Речник на българския език е най-големият и представителен тълковен речник на българския език.

Досега са издадени 14 тома (до буква П включително), които включват общо 112 686 заглавни думи.

Първите четири тома са преиздадени в преработен и допълнен вариант. През 2014 г. ще бъде публикуван том XV (буква Р). Речникът представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 130 години в неговото стилистично и функционално разнообразие (книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини и др.).

Все още не е осигурен достъп до няколко тома на Речника – Т. V, Т. VІ, Т. VІІ, Т. VІІІ, Т. ІХ и Т. ХІV. Довършва се техническата обработка на тези томове при трансформирането им в електронен формат.

Вижте и

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Институтът за български език откри изложба под надслов „По стъпките на учителите“, която е посветена на 145 годишнината от създаването на Българска академия на науките. Експозицията, която ще бъде разположена до 30 май 2014 г. в Централното фоайе на БАН, включва книги и постери, представящи важни области от изучаването на българския език: исторически, диалектни и съвременни речници, граматики на българския език и граматическа литература, диалектни атласи, трудове на видни български езиковеди и на съвременното поколение изследователи от Института за български език.

При откриването на изложбата Институтът за български език представи редица свои дигитални проекти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре