15555_1230788083354_1504758_nВсички познават Лияна Панделиева като лъчезарното лице на демокрацията. Тя стана символът на СДС от 90-те години и на всички плакати беше редом до лъвчето, Желю Желев и Петър Берон. Няколко години покъсно скъсва с партията, а днес дори твърди, че синята идея е толкова употребявана за лични цели, че дори е клише. Лияна не желае да бъде обвързвана със СДС, тъй като смята, че такова не съществува. Лияна е дългогодишенжурналист, а нейно хоби са пътуванията и ездата. Потърсихме я след острите й коментари за тримата изгубили се в Стара планина младежи, които взривиха социалните мрежи.

– Лияна, острите ви думи за момчетата, които се изгубиха в Стара планина, обиколи светкавично социалните мрежи. Упрекнаха ви, че ги нарекохте „говедца”.
– Заявих личното си мнение и в един момент всички го подеха. Единственото обяснение за мен е, че ме коментират хора, които биха постъпили като тези момчета в подобна ситуация. Толкова много хора вярват, че държавата е длъжна да ги спасява от всеки батак, че им се струва непосилна мисълта, че някой някога може да потърси отговорност и от тях. Това е реакция на националната нагласа към отговорността.
– Изказахте се твърде емоционално, може би и пристрастно, като любител на планината.
– Не, аз винаги реагирам емоционално, такъв човек съм. Но естествено, че не съм използвала епитетите, без да искам. Но заради начина, по който са се държали, много държа да ги наричаме мъже, а не хлапета, не момчета и не деца.
– Аз не бих ги нарекла мъже.
– На 18 години си пълнолетен, пълноправен гласоподавател и можеш да избираш кой да управлява държавата, ти си съдебно отговорен, следователно не си момче, а си мъж. Това наслагване на неграмотност, безхаберие, непукизъм, самовлюбеност – това всичкото води към въпросния инцидент. Те мислели, че отдолу до хижа „Рай” ще стигнат за половин час. Толкова са неграмотни, извън времето и пространството, че им е заложено да изпаднат в беда. Въпросът ми е трябва ли ние да плащаме за бедите на всеки глупак. Защото в случая говорим за тримата глупаци. Не стига, че са изпаднали в тежко положение, а шест часа те не търсят помощ. Специалистите им казват по телефона точно какво да направят и те казват, че няма да го направят, защото имат друго виждане по въпроса.
– Странно как не са знаели, че не можеш да поемеш на 1500 метра височина минимум по фланелка и без храна. Това наистина си е невежество.
– Втрещяващо. Просто да се чуди човек за какво понапред да се хване. И в същото време машината за спасяване реагира като на филм Американците от това щяха да направят чуден филм, у нас няма кой да го направи. Най-малкото ще трябва отново да платят на хеликоптерите да ги вдигнат отново във въздуха. Но всички се ядосаха, че аз съм повдигнала въпроса за цената на човешкия живот. Никъде не съм казала: „Не ги спасявайте!” Аз казвам, че заради глупостта им те предизвикаха тази ситуация, така че да бъдат така добри да си платят. Но у нас няма такова законово положение, което да ги задължи те да си платят. И след. като всичко се обръща на емоция, вълнение и важността на човешкия живот, имам предложение.
– Да си платят?
– Нека тримата да се извинят на българите, като направят една набирателна кампания и парите, които съберат до размера на сумата, дадена за тях, да ги дарят за някоя добра кауза. Например парите да отидат за някой, на когото належащо му трябва тази сума – за трансплантация, лечение. Това е достойното отношение. И ако моят епитет предизвика такава буря, че всички да говорят за отговорността и да критикуват безхаберието, да ме ядат още, аз съм „за”.
– Спечелихте си омразата на роднини на младежите.
– Тримата глупаци са, както и да го гледаме. Никой от тях не си е направил труда да ги научи, че такива глупости не се вършат. Съжалявам, факт.
– Има нещо мътно в цялата тая история.
– Много хора виждат твърде много нередности. Включително питат как за 3 дни не слязоха отгоре до долу. Най-малкото физическото движение е нещото, което ги спасява от измръзване.
– Едното момче твърди, че са преминали 100 километра.
– Как ги изчисли тези километри? Откъде до къде ги изчислиха? На всичкото отгоре в момента те се опитват да изкарат, че спасителите са действали некомпетентно.
– Спасителите направиха великолепна, уникална акция и заслужават поздравления.
– А отгоре на всичкото са обяснили, че не знаят къде се намират. Казали са и пълна измишльотина, което спасителят твърдо го подчерта – че едновременно са виждали връх Ботев и светлините на града. Няма такова място. Ако е имало такава видимост, че да ги виждат, значи имаш чисто небе. Ами да вдигнат глава – поне ще видят Голямата мечка. Нещо, нещо да знаят за живота, за природата. Как да ги наречеш другояче.
I Такава глупост са направили Нека стане ясно, че когато правиш глупост, плащаш за нея, носиш си отговорността и плащаш за нея.
– Интересно как е възможно толкова пък нищо да не знаят за планината.
– Някои ми казват: Ами ако това се случи с твоето дете?
Моето дете съм го дала от 9-годишно да ходи по курсове, учило се е да копае землянка, да търси заровен човек, да знае какви инструменти се ползват. Това е родителска отговорност. Тези деца трябва да са адекватни на времето, технологиите, всичко, пред което могат да се изправят. Щом са стигнали дотук, трябва да си платят.
– Не съжалявате за това, което казахте за момчетата.
– Личното ми мнение е мое и никой няма право да ми налага друго.
Въобще думата съжаление не може да се използва.
– Христо Пимпирев все пак смекчи ситуацията, като каза, че не бива да наричаме Веселин, Виктор и Христо престъпници.
– Кой ги е заклеймил като престъпници?!
Казвам, че са глупаци, не престъпници
Това, че някой се опитва да извърти цялата работа и да я превърне в недоразумение, няма да стане. Изключително съм доволна, че всички колеги задават въпроса – сега кой ще плати сметката?
– А спасителите не се ли притесняват?Те подходиха с голямо разбиране и всеотдайност, след като 2-3 дни не откриха младежите.
– Несъмнено на тях им бе най-тежко, а някои си рискуват собствения бит, защото са доброволци и могат да бъдат уволнени, ако прекаляват с добрините, които вършат. Нека е ясно на всеки, който обича да ходи в планината – 35 лева струва годишната планинска застраховка, която включва издирвателната операция и слизането надолу. 50 лева е годишната застраховка с извозване по въздуха. 5 лева за един ден е застраховката за извозване по въздуха. Нека започнем разговора за отговорността и размера на кефа, защото започват абитуриентските балове, защото ще се говори за тъпите полицаи и милите дечица, които са на 90 процента изскочили от колите. Защо на всяка цена да е защитен този, който очевидно е нарушил правилата. Подобна андрешковщина ни изяжда главите.
– И егоизмът. Защото явно родителите не учат децата да са отговорни за това, което вършат, и никой не им е длъжен за нищо.
– Очевидно.
– Нека да се обърнем за малко и към политиката.
Радвате ли се, че щом се каже името Лияна Панделиева, всички си представят лицето на демокрацията.
– Не знам толкова ли други лица не се появиха, та моето остана единственото. Защото тогава съм била на 19, а след няколко дни ще стана на 44.
– Сините не са ли вече ваши фаворити?
– Мисля, че обстоятелствата са такива, че няма между кого и кого да изберем. Лошото е, че тази кампания се води като вътрешнополитическа. В нея няма нищо, което да наведе на мисълта какво може да направи Европа за нас.
– Бяхте много възмутена от протестите пред парламента, когато са ви бутали и обиждали.
– Те бяха бутали и обиждали много колеги. Моя колежка се върна от парламента, където беше на Транспортна комисия, със скъсана блуза. Защо тези настроени за добро хора атакуваха всички?
– Със СДС разделихте ли се завинаги?
– Какво СДС? Не съществува такова нещо. Да кажем, че изигра своята роля в различни етапи и то беше ясно, че нещата ще продължат натам.
– Има ли потенциал Реформаторският блок?
– Бързо ми кажете трите най-значими имена в Реформаторския блок. Ако приемем, че
сините са прегърнали Кунева, какво СДС е това?
Просто признаване на висок глас, че това, за което бях атакувана още през 1992 г., че СДС всъщност е креатура на БКП. Пак бях враг.
– А десните за кого да гласуват?
– Лично аз започвам да чета за индивидуалните кандидати. Не че някой от тях има какъвто и да било шанс, но понеже винаги гласувам, ще пусна бюлетина за някого, на когото да подам ръка. Ще ми се да подкрепя жена.