Сега четете
бТВ ще свали два канала от безплатния ефир

бТВ ще свали два канала от безплатния ефир

bTV

Съветът за електронни медии най-сетне се произнесе по искането на bTV Media Group да бъдат прекратени лицензите й за цифрово наземно излъчване на bTV Lady и RING BG. На вчерашното си заседание СЕМ уважи желанието на медийната група. Това означава, че двете програми ще бъдат свалени от мултиплекса и в безплатния ефир ще остане да се излъчва само основният канал на бТВ.
СЕМ се опита да отлага решението си, тъй като за цифровизацията и бездруго се очертава провал – при издадени 31 лиценза за наземно дигитално излъчване едва 11 програми бяха качени на мултиплексите, а със спирането на bTV Lady и RING ще останат само девет. bTV Media Group има лицензи и за други два канала, които изобщо не е качвала на мултиплекс – bTV Аction и проекта Novella.
Основна причина за слабия интерес на телевизиите е, че трябва да плащат високи такси, за да бъдат излъчвани в ефир. Цифровизацията потъна в омагьосан кръг – малко канали, малко зрители, малко приходи от реклами плюс високи такси и големи разходи, при което всички страни в процеса са недоволни. Междувременно и мултиплексите твърдят, че инкасират загуби, и дори вече се появиха предложения държавата да ги национализира, за да ги отърве от финансовите проблеми.
Очаква отговорните държавни институции и бизнесът да подготвят с общи сили спасителен план, за да не „фалира“ цифровизацията. В СЕМ деликатно го наричат „нов модел на цифровизацията“.
ОСОБЕНО МНЕНИЕ

СЕМ е разрешил да бъдат свалени двата канала на бТВ с 4 гласа „за“ и един „въздържал се“. Мария Стоянова, член на СЕМ, е обявила, че не може да гласува, защото не са били предоставени аргументи, които да й позволят да направи мотивиран избор, съобщи вчера OFFNews.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре