Сега четете
Цифровизацията уверено върви към фалит

Цифровизацията уверено върви към фалит

imagesСобственикът на един от мултиплексите предложи да продаде на държавата бизнеса си

Провалът на цифровизацията става все по-очевиден. След като преди седмици бТВ поиска да свали две от програмите си от безплатния цифров ефир по финансови причини, сега „Фърст Диджитъл“, собственик на мултиплекса, който излъчва каналите на БНТ, предлага да бъде спасен чрез национализация.

В писмо становище до Органа по цифровизацията към Министерството на съобщенията компанията лансира идеята да продаде мултиплекса на държавната БНТ, разкри вестник „Капитал“. Тъй като е всеизвестно, че БНТ се издържа от данъкоплатците и няма излишни милиони, очевидно очакването е бюджетът да финансира изкупуването. От „Фърст Диджитъл“ се оплакват, че таксите, които събират от обществената телевизия, дори не покриват разходите им. Другият мултиплекс оператор – „НУРТС Диджитъл“, лансира вариант собствениците на телевизии да бъдат поканени да станат акционери в мултиплексите.

Обсъждането на идеите за спасяване на цифровия ефир трябваше да стане на заседание на Органа по цифровизацията15 май, но то не се състоя поради отсъствия на важни членове. Вчера от ресорното министерство обявиха, че все още няма насрочено ново заседание.

Същевременно вече на няколко заседания Съветът за електронни медии обсъжда финансовия тупик в цифровизацията и все повече членове на СЕМ говорят за пълна смяна на модела. В съвета се чудят и как да отговорят на искането на бТВ да се откаже от лицензите си за „бТВ Лейди 1+“ и „Ринг ТВ 1+“, които сега се излъчват заедно с основния канал на бТВ по мултиплекса, опериран от „НУРТС“. Опасенията са от ефект на доминото, т.е., че ще последват и други заявки за оттегляне. Мултиплексите се издържат от таксите, които телевизиите им плащат, а интересът на телевизиите е да имат много зрители и съответно много реклами.

Бедите идват оттам, че държавата закъсня, претупа и опорочи процеса на цифровизация. Въпреки че бяха прахосани десетки милиони за рекламно-разяснителна кампания и за безплатни декодери за бедните, работещите мултиплекси предават само 18 програми вместо планираните над 30, което обяснява и ниския зрителски интерес – едва 14% от българското население разчитат на безплатния ефир. При такава слаба аудитория и рекламите са малко, и сметките на мултиплексите и на телевизиите за приходите и разходите просто не излизат.
Заради чуденето на СЕМ, което по принцип се приема за мълчалив отказ, ръководството на „бТВ медия груп“ се оплака във Върховния административен съд. Жалбата пред ВАС може би ще бъде оттеглена, защото днес Съветът за е-медии има насрочено заседание и в дневния му ред е включено и заявлението на бТВ за отказ от двете програми.

Вижте и

ПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ

Според идеята на „Фърст Диджитъл“ държавата/БНТ трябва да намери значителна сума, за да придобие мултиплекса, а после всяка година да заделя пари за поддръжката и развитието му. Парадоксалното е, че през 2009 г., когато провеждаше конкурсите за мултиплексите, правителството „Станишев“ реши да не допуска в състезанието „оператори на съдържание“ – т.е. телевизии. Заради това съмнително стесняване на кръга на потенциалните участници Еврокомисията предприе наказателна процедура срещу България.

Съмненията за изтикване на конкуренцията в полза на близък до управляващите кръг се подсилиха с раздаването на 5 лиценза за мултиплекси на две-три свързани фирми, смятани за близки до една бизнес група. Днес България е с наказателна процедура, а кои са реалните собственици на мултиплексите, които днес напират за национализация, няма как да знаем, защото се крият зад офшорки. БНТ плаща на мултиплекса такса за излъчване, която е грижливо пазена тайна, но според някои е 15 милиона лева годишно. Въпросът е, че който стопанисва мултиплекса, трябва да плаща за поддръжката му.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре