Сега четете
Фестивал на дивите цветя кани любителите

Фестивал на дивите цветя кани любителите

P1010096-300x224За втора поредна година от 21 до 29 юни 2014 в община Смолян ще се проведе Фестивал на дивите цветя, който примамва гостите си с богата културна програма – посетителите ще могат да се насладят на богатството на родопския фолклор и традиции, да опитат тръпката на истински приключения, както и да научат много за тайните, които крият родопските ливади и гори.

Една от тайните, които Фестивалът ще разкрие на своите посетители е, че Родопите са царството на дивите орхидеи в България. Районът е естествен дом, приютил множество видове красиви орхидеи, които изпъстрят напролет ливадите с ярките си цветове. Макар и повечето да са много по-малки и не толкова впечатляващи като екзотичните си събратя от тропиците, родопските орхидеи изненадват с разнообразието си и деликатната си нежна красота. Един от най-редките видове у нас е венерината пантофка (Cypripedium calceolus) – Родопите са единственото място в България, където може да бъде намерена. Интересно е да се знае, че много от дивите орхидеи са многогодишни и дълговечни, като някои екземпляри на орхидеята със странното име Пърчовка (Himantoglossum caprinum) достигат възраст над 80-100 години. Народното име на най-разпространените видове орхидеи е салеп, като някои от видовете салеп и до днес се ползват за лечебни цели в Турция, където приготвят вкусна напитка при настинки.

Въпреки благоприятните условия за развитие на орхидеите в Родопите, размножаването им е сложен процес, свързан със симбиозата им с определени видове почвени гъби. Тази зависимост ги прави уязвими – въпреки успешна симбиоза, понякога са нужни 7-8 години, за да разцъфнат цветовете им и да се размножат. Неслучайно орхидеите са и символ на тазгодишния Фестивал на дивите цветя, който призовава за тяхното опазване – 24 от срещащите се в Българя 68 вида орхидеи са защитени от закона.

Повече за орхидеите ще научат гостите на Фестивала по време на образователната фотографска сесия посветена на тези диви цветя на 21.06.2014 г., когато ще бъде представена и новата природолюбителска книга „Орхидеите на Родопите” с автор Михаела Йорданова – ботаник с дългогодишен опит в ботаническия туризъм.

Основната мисия на Фестивала е да популяризира не само красотата на родопската природа, но и връзката й с уникалното културно наследство на планината – неоспорим факт е че именно традиционният бит и препитания на родопчани са в тясна връзка с това световно значимо растително разнообразие.

Не случайно дните за провеждане на Фестивала са свързани и с празника Еньовден, а съществена част от програмата му са фолклорните събори в селата на Ардинското корито. Богата програма разкрива значимостта на дивите цветя във всичките им аспекти – цветята като символ и част от древни ритуали, като билка, като аромат, като храна, като вдъхновение за изкуството и като извор на естетическа наслада. Част от програмата на Фестивал на дивите цветя през 2014 г. са: фотопленери посветени на родопските цветя; курс по ароматерапия и билкова козметика; готварски курсове: „Традиционните родопски ястия преди картофите и боба“ и „Цветята в кухнята“; дегустации на млечни продукти и традиционни родопски ястия; приключенски и ботанически турове в каньона на Гарга дере; велотур до изворите на Арда и походи до връх Ком и до прочутия „Кърджалийски камък” край село Момчиловци; ателиета и игри за деца и много други.

Вижте и

Новото тази година е Надиграването по време на фолклорния събор в село Смилян на 28 юни – всички самодейни групи „Хоро” от страната са поканени да се включат в надпреварата. Регламентът може да се види на страницата на Фестивала.

Предстоящият Фестивал на дивите цветя е възможност за гостите и посетителите в района да преживеят един истински празник на красотата – красотата на родопските цветята, на родопския фолклор и традиции и на родопското гостоприемство. Родопчани ще отворят сърцата и домовете си, за да посрещнат всички свои гости. Поканата на организаторите е:
Елате и бъдете част от едно вълнуващо приключение, съпреживейте с нас цветната магия на Родопите!

Web страница: http://www.rhodopeflowersfestival.org/ 
Facebook страница: https://www.facebook.com/FestivalNaDiviteCvetia 

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре