12188_650_Нощта на музеите завърши с „Многая лета” на незабравимия Борис Христов

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години се разпространява из цяла Европа. Днес в нея участват над 3000 музея. У нас с всяка изминала година все повече градове се включват в инициативата, която е под патронажа на Френския културен институт.

Игри и играчки от древността, гладиаторски шлемове, полет с балон, ретро трамвай, модни дефилета, чавдарчета и пионерчета, Гошко хубавеца, изложби, музика, танци и още куп забавления имаше в Нощта на музеите в събота. Само в София отвориха врати 50 музея и галерии! Музеи и галерии бяха отворени и във Варна, Търговище, Брезник, Исперих, Пловдив. Една от атракциите бе полетът с балон, който пренасяше гостите на Националния военноисторически музей във времето на балонното отделение на Българската авиация.

Столичани успяха да се върнат назад във времето и с пътуващия ретро трамваймузей. Той се движеше от площад “Възраждане” до площад “Журналист”. Във времето на социализма с изложба на униформи на чавдарчета и пионерчета ни върна Националният исторически музей. Посетителите разгледаха постоянната експозиция на музея, както и прочутото златно съкровище от Дъбене.

Със забавни игри и играчки от Античността зарадва малки и големи деца Националният археологически музей. Безплатно екскурзовод превеждаше посетителите из дебрите на времето в подземията на базиликата “Света София”. Там са експонирани археологическите останки от три раннохристиянски църкви, както и различни гробни съоръжения.

В нощта на музеите Националната художествена галерия освен постоянната си експозиция “Живопис и скулптура от XX век”, представи и изложбата “Графичните ателиета на Хуан Миро”. Отворени бяха и галериите “Райко Алексиев”, “Ракурси”, “Париж-Москва”, “Уни Арт”, “Дечко Узунов”,”Алгара”, “Астри”, “Аросита”, “Васка Емануилова”, “Нюанси”, “Финес”, “Средец”, “Тера Арт Студио”, “Юзина”, “форум” и други. Къщите музеи на Никола Вапцаров, на Петко и Пенчо Славейкови и Пейо Яворов също приемаха посетители. А за финал прозвуча “Многая лета” в София в чест на 100-годишнината от рождението на великия бас Борис Христов.

 

[spider_facebook id=”1″]