Сега четете
Огнян Минчев: Кой се готви да манипулира изборите?

Огнян Минчев: Кой се готви да манипулира изборите?

ognqn_minchevИнтервю с  Огнян Минчев,председател на УС на „Прозрачност без граници”, Александър Андреев, говорител на ЦИК: Имаме нарастващ брой сигнали за това, че се готви контролиран вот. Доказателства, надявам се ще имаме след като приключи изборният ден. На практика като наблюдаваща независима организация не можем да вършим своята работа в Общественият съвет към ЦИК, тъй като редът, който ЦИК едностранно определи за работата му, не ни позволява да осъществяваме контрол. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на УС на „Прозрачност без граници” Огнян Минчев.Ние сме от 15 години в наблюдението на изборите.

Винаги е имало опити неправителствените организации да бъдат превърнати в безопасни игли от страна на властимащите.Според него обаче с поправките, които настъпват в Изборния кодекс се цели НПО-тата да бъдат превърнати изцяло в безопасни игли и тяхното участие да бъде изцяло легитимационна процедура.По думите му от младежките структури на ДПС имало увеличение на регистрираните наблюдатели за предстоящите избори.„Има ясни целенасочени мерки НПО-тата да бъдат превърнати в безопасни игли”, твърди Огнян Минчев.

„Обществената поръчка за изборът на изпълнител на доставка на машините за експерименталното машинно гласува е в рамките на компетентността и е извършено от МС. ЦИК постави само условията, на които трябва да отговарят машините”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев и подчерта, че в момента има около 14 000 регистирани наблюдатели от всички организации.

Те от своя страна могат да присъстват при откриването на секционните комиси, както и при броенето на бюлетините.„Бюлетина, която е пусната в урната заедно с втория кат, втория екземпляр, които носи номер, се счита за валидна”, твърдят от „Прозрачност без граници”. От ЦИК обаче поясняват, че член на комисията проверява дали вторият печат е сложен.В „Прозрачност без граници”, е постъпил сигнал от Бобовдол, за магазин за пазаруване с ваучери, като същият магазин е собственост на работодателят , който ги дава.

Вижте и

Нова телевизия „Здравей, България”

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре