12-04-06-60850_1Врачанската библиотека към Народно читалище “Развитие” вчера чества 145-ия си рожден ден.

Рождениците бяха подготвили кратка празнична програма, с участието на децата от Целодневна детска градина “Българче”, с ръководител Грета Димитрова. Всички гости и приятели на институцията видяха презентация за дългата и изпълнена със значими събития за града ни история на културното средище. Партньорите на библиотеката получиха и благодарствени грамоти.

За гостите на събитието бяха подредени две изложби. Първата бе на детски рисунки, създадени от възпитаници на врачанските училища по проект “Библиотеката партньор в образованието”, и другата – за историята на читалището.
Полина Якимова, главен библиотекар към читалището, пожела пред репортери на “Зов нюз” още толкова години успешна работа и здраве на всички дейци в областта на културата, за да се опази българщината.

Библиотеката към местното читалище е открита през 1869 г. С дарителски средства се закупуват книги и вестници. Първата читалня е била в килията на църквата “Св. Възнесение” във Враца. След Освобождението библиотеката бележи подем, когато с помощта на тогавашната интелигенция и будната част от еснафското съсловие се обогатява с популярни за времето книги, вестници, списания и др. 1887 година влиза в летописа с факта, че се приема нов “Правилник на библиотеката”, като с него се внася яснота по всички въпроси на нейната дейност.

Съвременната библиотека на читалище “Развитие 1869”-Враца разполага с около 120 000 тома литература.
От 2010 г. тя работи по проект “Глобални библиотеки – България”. През същата година е открита компютърна зала, в която има 5 компютъра, мултифункционално устройство /принтер, скенер, ксерокс/, екран и мултимедия.

Зов news | стр. 8