Сега четете
Библиотека чества юбилеен ден

Библиотека чества юбилеен ден

12-04-06-60850_1Врачанската библиотека към Народно читалище „Развитие“ вчера чества 145-ия си рожден ден.

Рождениците бяха подготвили кратка празнична програма, с участието на децата от Целодневна детска градина „Българче“, с ръководител Грета Димитрова. Всички гости и приятели на институцията видяха презентация за дългата и изпълнена със значими събития за града ни история на културното средище. Партньорите на библиотеката получиха и благодарствени грамоти.

За гостите на събитието бяха подредени две изложби. Първата бе на детски рисунки, създадени от възпитаници на врачанските училища по проект „Библиотеката партньор в образованието“, и другата – за историята на читалището.
Полина Якимова, главен библиотекар към читалището, пожела пред репортери на „Зов нюз“ още толкова години успешна работа и здраве на всички дейци в областта на културата, за да се опази българщината.

Библиотеката към местното читалище е открита през 1869 г. С дарителски средства се закупуват книги и вестници. Първата читалня е била в килията на църквата „Св. Възнесение“ във Враца. След Освобождението библиотеката бележи подем, когато с помощта на тогавашната интелигенция и будната част от еснафското съсловие се обогатява с популярни за времето книги, вестници, списания и др. 1887 година влиза в летописа с факта, че се приема нов „Правилник на библиотеката“, като с него се внася яснота по всички въпроси на нейната дейност.

Съвременната библиотека на читалище „Развитие 1869“-Враца разполага с около 120 000 тома литература.
От 2010 г. тя работи по проект „Глобални библиотеки – България“. През същата година е открита компютърна зала, в която има 5 компютъра, мултифункционално устройство /принтер, скенер, ксерокс/, екран и мултимедия.

Вижте и

Зов news | стр. 8

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре