Сега четете
Столипиново сърдит на световна медия

Столипиново сърдит на световна медия

14823_375_282_2На пръстите на едната ръка се броят най-жестоките престъпления, случили се от 1 януари 2012 година до момента в пловдивския квартал „Столипиново“. Три, а не 141 убийства, както писа саитът на британския таблоид „Дейли мейл“, са се случили в етническия район, и то всички са разкрити.

Това съобщи шефът на ОД на МВР – Пловдив, Пламен Узунов след запитване на ‘Телеграф“. Самите жители на квартала също вдън душа се възмущават от написаното от островната медия, че били най-лошата дестинация в света за туризъм. Местните не се определят като „цветя за мирисане“, но са категорични, че ако непознат се отнесе с добро към тях, никой и никога нямало да му направи нещо лошо.
Културни
„Тук няма лоши хора. Тук всички сме културни момчета и това, което пишат за „Столипиново“, не е вярно. Пишат такива неща заради политиката. Те и затова нас, българите, ни представиха за най-лошите. Че ще отидем в Англията и ще им вземем работата. Няма такова нещо“, се кълнат група младежи от квартала. Единият от тях дори се хвали, че води жена българка. „От вашите ми е жената“, казва той, но категорично отказва да се представи. „Няма ваши и няма наши. Всички сме еднакви и всички теглим, защото работа няма“, го контрират разпалено останалите. След това обясняват, че само защото нямали препитание в Пловдив, мислели и те да забягнат нанякъде из чужбина да изкарват пари. Но ако намерят работа тук, изобщо не мислели да се махат от България. „Ще бягам и аз в Германия, щото тук работа няма. Българи сме и ако мога да избирам къде да живея, то избирам да е „Столипиново“ и Пловдив. Никъде другаде. Само да има работа и да ни пооправят малко квартала, че много е мръсно“, казва Илия Дживизов.

„Столипиново“ е всъщност много спокоен квартал. Хората живеят нормално, вече си плащат и тока, но от избите ни тече отходна вода и няма кой да оправи с години този проблем. Заради мръсотията децата ни са все болни“, казват други по-възрастни жители на най-големия етнически квартал на Балканския полуостров.

Експеримент

„Ако някой дойде с лошо, ще му отвърна с лошо. Но ако ме попита възпитано и културно, защо да го убивам или да го крада?“, пита мъж на средна възраст. Екипът на ‘Телеграф“ реши да провери безопасен ли е наистина кварталът, както твърдят местните и каквато статистика изкарват от пловдивската полиция. Тръгваме по Ландос“ към началото на ул. „Калина“, което се намира съвсем близо до новия търговски център в махалата. Оттам навътре по дългата улица е по-лесно придвижването пеша заради многобройните сергии и припкащите навсякъде полуголи малчугани. Оставяме колата и тръгваме, като преди това задължително се пита някой от продавачите наоколо дали автомобилът ще му пречи на търговията. „Спокойно, душа, няма кои тука да ти пипа колата. Не се притеснявай. Ходи си върши работата“, се смее мургав мустакат мъж. Надолу по улицата се продава едва ли не „от пиле мляко“.

Пазарлъкът върви с пълна сила, а в чакане на клиенти продавачките се събират на малки столчета и оглеждат любопитно всеки непознат. 20-ина минути по-късно колата си е непокътната и екипът тръгва към ОУ „Пенчо Славейков“, а оттам по „Батак“ се отива директно до другото пазарче на квартала.

Вижте и

Там сергии няма, а стоката е разположена директно на тротоара. Вдясно по „Батак“ преди кръстовището с„Крайна“започват блоковете без прозорци на междустълбищните площадки, пред които уличните дупки са цели кратери, покрити с мръсна вода. А това няма как да не направи впечатление на пишман туриста.

За местните това е ежедневие, както и миризмата, която се носи навсякъде. Вляво е злополучният квартал, изникнал около единствената улица „Шумен“, в която от повече от 20 години живеят към 1000 семейства в абсолютно незаконни къщи. И там не е опасно, стига външният да е научен да поздравява и да не предизвиква с агресивно поведение местните. Ако ли пък някой търси човек или адрес в „Столипиново“, то винаги се намира кой да го упъти от любезно по-любезно. И пътя показват, и са готови в колата да се качат, за да е по-лесно на пришълеца да се ориентира.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре