Сега четете
Има ли президент и контрапрезидент?

Има ли президент и контрапрезидент?

popova_and_plewneliev_2000Интервю с  Маргарита Попова, вицепрезидент на България: Има ли президент и контрапрезидент?

Имаме ли президент и контрапрезидент? – този въпрос отправи Нова телевизия към вицепрезидента Маргарта Попова, който гостува в сутрешния блок „Здравей, България”. Поставяте въпроса така, че да припомня някои неща – кога всъщност се появи това определение, каза Попова и допълни: Президентската институция не може да си позволи да бъде такава, че в нея да се оглежда и да чувства упование само една част от гражданите. И не може да бъде приватизирана само на една част от гражданите”. Вицепрезидентът поясни: „Това определение се появи тогава, когато институцията излезе от своя коловоз. Този момент беше далече назад във времето – може би юни миналата година, може би още по-рано, може би по време на протестите”.

Президентската институция не може да си позволява да персонифицира. Това е недопустимо. А това беше направено, смята Маргарита Попова. Президентската институция не може да казва кога правителството да подава оставка или кога да се провеждат избори, посочи още тя. Вицепрезидентът беше категорична: Президентството не е партийна централа, не е място, където има групи, групировки, кръгове. Тя дори намекна, че част от тях й пречат да говори свободно. Попова обаче бе категорична, че тя ще продължава да говори с всички български граждани. В моето амплоа на вицепрезидент изпълнявам задълженията си такива, каквито ми позволява Конституцията и съобразно моята подготовка, за да застана на този пост, каза още Маргарита Попова. Тя уточни: Има президент и той е Росен Плевнелиев.

Аз съм вицепрезидент – не негов заместник, а самостоятелна единица. Маргарита Попова категорично се разграничи от тиражираната информация за опит за изместване на президента Росен Плевнелиев.

Тя отрече и да има каквито и да било отношения с други партии.За евентуално отстраняване на президента Плевнелиев тя заяви: Няма такова основание.  Най-вероятно има два отбора, след като след реакция на една част от българските граждани, се е появила и реакцията на друга част, обясни разделението на мнения тя, но подчерта, че за нея е важно такива съмнения да бъдат опровергани.

Задачата на президентската институция е да защитава националния интерес, категорична бе Попова. Според нея не е работа на президента да се обяснява.

Вижте и

Нова телевизия „Здравей, България”

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре