Сега четете
Да разчетеш бюлетина. Нагледно – как ще гласуваме?

Да разчетеш бюлетина. Нагледно – как ще гласуваме?

651-396-aИнтервю с  Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Да разчетеш бюлетина. Нагледно – как ще гласуваме?

Бюлетината за предстоящите избори на 25 май съдържа няколко елемента. От дясната й страна има номер, който трябва да съвпада с номера отдолу. Бюлетините са в кочан и тя не бива да бъде откъсната преди гласуването. Избирателя има право да сравни двата номера, след което бюлетината се откъсва, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” Цветозар Томов, говорител на ЦИК относно това как да гласуваме на изборите и какво съдържа бюлетината.На гърба на бюлетината има черна линия, която покрива квадратчетата, за да не може да прозира какво е попълнил гласоподавателя при предаването й. Освен това има и две квадратчета за печати.

Първият печат се слага преди да гласуваме, а вторият – след като сме гласували. Трябва да откажете да гласувате с неподпечатана бюлетина, обясни още говорителят на ЦИК.  При самото гласуване в тъмната стаичка имаме право да използваме два знака – хикс и чавка. Хубаво е да не излизате от квадратчето, но ако стане така, че излезете бюлетината ще бъде обявена за недействителна. Имате право да получите и втора бюлетина, обясни експертът.От лявата страна на бюлетината гласуваме за партия, коалиция и независими кандидати, а от дясната – за преференции. Задължително е да гласувате в лявата страна, за да може гласа ви да бъде зачетен. Вота за преференции не е задължителен, каза Томов.Номерът от самата бюлетина се откъсва и се пуска в непрозрачна кутия. Удря се втори печат и едва след това бюлетината се пуска в урната.

От вчера под засилена охрана от полиция и жандармерия започна извозването на бюлетините из цялата страна. Факт е, че за първи път предвижването на бюлетините през страната ще е при толкова сериозна охрана. Не са съвсем ясни мотивите за тези сериозни мерки, но най-вероятно причината е така нареченият „Констинбродски скандал” от предишните избори.

Днес ще бъдат доставени бюлетините в общо седем областни града по пет маршрута. Първи саЯмбол и Бургас, след това Видин, Враца, Монтана, Габрово и Плевен.

Рано тази сутрин на 14 май в строго охраняваната печатница на Българската народна банка започна товаренето на едни от първите бюлетини, с които ще гласуваме на евроизборите на 25 май. Транспортирането им ще се извършва при сериозна охрана – за първи път в ескорта ще има и служители на жандармерията.

Бюлетините ще бъдат доставени в областните администрации, които след това ще гиразпространят на Районните избирателни комисии.

От жандармерията са категорични – присъствието на униформени ще гарантира сигурността на бюлетините.

Вижте и

Превозването на бюлетините по областните градове ще приключи до края на седмицата. Общо за охраната на тези избори ще се грижат 12 500 полицаи. А общият брой на отпечатаните бюлетини е 7.381 милиона.

Нова телевизия „Здравей, България”/ Любословие

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре