651-396-aИнтервю с  Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Да разчетеш бюлетина. Нагледно – как ще гласуваме?

Бюлетината за предстоящите избори на 25 май съдържа няколко елемента. От дясната й страна има номер, който трябва да съвпада с номера отдолу. Бюлетините са в кочан и тя не бива да бъде откъсната преди гласуването. Избирателя има право да сравни двата номера, след което бюлетината се откъсва, обясни в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” Цветозар Томов, говорител на ЦИК относно това как да гласуваме на изборите и какво съдържа бюлетината.На гърба на бюлетината има черна линия, която покрива квадратчетата, за да не може да прозира какво е попълнил гласоподавателя при предаването й. Освен това има и две квадратчета за печати.

Първият печат се слага преди да гласуваме, а вторият – след като сме гласували. Трябва да откажете да гласувате с неподпечатана бюлетина, обясни още говорителят на ЦИК.  При самото гласуване в тъмната стаичка имаме право да използваме два знака – хикс и чавка. Хубаво е да не излизате от квадратчето, но ако стане така, че излезете бюлетината ще бъде обявена за недействителна. Имате право да получите и втора бюлетина, обясни експертът.От лявата страна на бюлетината гласуваме за партия, коалиция и независими кандидати, а от дясната – за преференции. Задължително е да гласувате в лявата страна, за да може гласа ви да бъде зачетен. Вота за преференции не е задължителен, каза Томов.Номерът от самата бюлетина се откъсва и се пуска в непрозрачна кутия. Удря се втори печат и едва след това бюлетината се пуска в урната.

От вчера под засилена охрана от полиция и жандармерия започна извозването на бюлетините из цялата страна. Факт е, че за първи път предвижването на бюлетините през страната ще е при толкова сериозна охрана. Не са съвсем ясни мотивите за тези сериозни мерки, но най-вероятно причината е така нареченият „Констинбродски скандал” от предишните избори.

Днес ще бъдат доставени бюлетините в общо седем областни града по пет маршрута. Първи саЯмбол и Бургас, след това Видин, Враца, Монтана, Габрово и Плевен.

Рано тази сутрин на 14 май в строго охраняваната печатница на Българската народна банка започна товаренето на едни от първите бюлетини, с които ще гласуваме на евроизборите на 25 май. Транспортирането им ще се извършва при сериозна охрана – за първи път в ескорта ще има и служители на жандармерията.

Бюлетините ще бъдат доставени в областните администрации, които след това ще гиразпространят на Районните избирателни комисии.

От жандармерията са категорични – присъствието на униформени ще гарантира сигурността на бюлетините.

Превозването на бюлетините по областните градове ще приключи до края на седмицата. Общо за охраната на тези избори ще се грижат 12 500 полицаи. А общият брой на отпечатаните бюлетини е 7.381 милиона.

Нова телевизия „Здравей, България”/ Любословие

[spider_facebook id=”1″]