Сега четете
Български писатели „превземат“ метрото

Български писатели „превземат“ метрото

f73e7f9b3a35fcc8de9d7db13b7008cb_mediumФотографска изложба „Писатели през фотообектива“ ще бъде открита в столицата. Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е патрон на инициативата, е поканена на официалното откриване на 15 май, от 14,00 часа, на станция „СУ Св. Климент Охридски“ на софийското метро.

Очаква се да присъстват представители на културните и академични среди. Организатори на изложбата са фондация НАБИС и фондация „Америка за България“, а самите фотографии са притежание на Националния литературен музей и дигитализирани по проекта EuropeanaPhotography на Европейската общност. Партньори на инициативата са Столична община и софийския метрополитен.

Идеята на експозицията е да покаже моменти от живота както на известни, така и на позабравени български писатели през погледа на ранните ни фотографи. „В месеца, в който честваме създаването на славянската азбука и отбелязваме значението на делото на светите братя Кирил и Методий за националната ни култура и духовност, решихме да покажем малко известни снимки на нашите най-даровити автори“, според Динчо Кръстев – изпълнителен директор на фондация НАБИС. По думите му, откриването на изложбата в станцията на метрото, в близост до Софийския университет, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Българската академия на науките, е в унисон с нейната идея.
В изложбата са включени 40 снимки, разположени на метростанциите „СУ „Св. Климент Охридски“ и „Стадион „Васил Левски“. До 15 юни 2014 г. жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят автентични фотографии на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Дора Габе, Фани и Чавдар Мутафови, на съратници от кръга „Златорог“ и др.
EuropeanaPhotography е международен проект, финансиран от Европейския съюз, в който участват 19 институции от 13 европейски държави. Началото му е поставено на първи февруари 2012 г., а продължителността му е до края на януари 2015 г. Целта на инициативата е да интегрира в Европейската дигитална библиотека Europeana ункални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939).
Фондация НАБИС, по чиято идея се организира фотоизложбата в софийското метро, участва в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции.
Проектът и едноименният консорциум обединяват престижни европейски архиви, библиотеки и музеи и предоставят достъп до внимателно подбрани колекции от ценни снимки. Фотоколекциите на EuropeanaPhotography имат за цел да представят развитието на фотографията като изкуство и занаят, като техника, идеи и начин на отразяване на промените в обществения и в личния живот. Съдържанието е организирано тематично в четири групи: места, личности, събития и тенденции.

Вижте и

Любословие/mypr.bg 15,05,2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре