Сега четете
БНР връчи посмъртно награда на Марсел Селие

БНР връчи посмъртно награда на Марсел Селие

bnrБългарското национално радио почете Марсел Селие с концерт- спектакъл на „Мистерията на българските гласове“ и церемония, на която съпругата на швейцарския етнолог, музикант и продуцент – Катрин прие посмъртната награда „Сирак Скитник“. Марсел Селие бе удостоен с наградата на БНР, в началото на годината, за приноса му в популяризирането на българския фолклор по света.

Госпожа Селие пристигна в София по покана на БНР, заедно със сина си Александър и внучката си Люси. „Искахме да почетем делото на един значим човек, който си отиде от този свят в края на миналата година. Марсел Селие е човекът, който със своето радиопредаване в ефира на швейцарското радио, с продуцираните от него албумите на състава, направи достояние на огромен кръг хора из целия свят красотата на българската култура.

„Мистерията на българските гласове“ започва пътя си от Българското национално радио и ние сме горди от този факт“, посочи програмният директор на обществената медия Иво Тодоров. „За мен и семейството ми е изключителна чест да присъстваме на организирания концерт от БНР на „Мистерията на българските гласове“. Благодарим за топлия прием и вниманието. Голямо щастие за нас е да бъдем тук тази вечер, която е посветена на делото на баща ми Марсел. Искам да подчертая, че в продължение на 60 години българската музика обогатяваше живота му.

Благодарение на всичко, което той правеше за популяризирането на състава, милиони хора по света обикнаха България“, заяви Александър Селие по време на тържествената церемония. „Бихме искали да благодарим на всички певци и композитори, както и на БНР, че през 70-те години ние открихме невероятните записи на българската музика в неговия ефир. Чудото продължава и днес заради протегната ръка от страна на екипа на генералния директор на БНР – Радослав Янкулов“, добави развълнувано Александър Селие. „Мисля, че можем да бъдем доволни от резултата.

Вижте и

Разбира се, работата продължава и днес. Получавам доста писма с мнения на слушатели, които изказват своя възторг към българската музика. Мисля, че сме успели да им покажем какво е тя“, призна Катрин Селие в интервю за БНР. Сред песните, които изпълни популярният женски вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ бе и многогласната „Полегнала е Тодора“, която Марсел Селие е слушал до последния си дъх. Концертът и посещението на Катрин Селие със семейството ? в БНР са част от мащабната програма, посветена на 80-годишнината на обществената медия.

Любословие 15.05.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре