Сега четете
Жителите и гостите на столицата ще могат да направят виртуална разходка в минали епохи

Жителите и гостите на столицата ще могат да направят виртуална разходка в минали епохи

Сн. http://lh6.ggpht.com/
Сн. http://lh6.ggpht.com/

Археологически находки от древна Сердика са достъпни за всички благодарение на мобилното приложение „Невидимата Сердика“. Това стана ясно от представянето на платформата, което се състоя днес, 13 май 2014 г. в Студентския дом в София. На представянето присъства столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, секретарят на президента на РБ по култура, образование и национална идентичност г-н Мартин Иванов, директори на български библиотеки, зам.-директорът на Националният исторически музей Цветана Кьосева, издатели, студенти и много граждани.
„Проектът е не само интересен, но и много иновативен“ сподели кметът на София и изрази надеждата, че той ще се разширява, за да помага на хората да опознаят столицата.

Мобилното приложение е достъпно за потребителите на две от най-масовите операционни системи за смарт телефони Apple-ios и Android. Системата е безплатна и дава възможност на потребителите да научат повече за скритите и най-впечатляващи исторически и архитектурни обекти в София, чието древно име е било Сердика. Това, което прави приложението по-различно от стандартните туристически пътеводители, са дигиталните изображения, видео материали, 3D модели, интересните истории и легенди за подбраните обекти. За начало приложението предлага информация за 6 ключови обекта. Това са църквата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“, античният амфитеатър, Ларгото, т. нар. Гробница на архангелите, както и некропола под жълтите павета.

Приложението е разработено по идея на фондация НАБИС от Студентско общество за компютърно изкуство /СОКИ/ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Основната му цел е да покаже пред жителите и гостите на столицата онези обекти, които разкриват София като един от най-старите градове в Европа богати на исторически реликви от различни епохи. Мобилното приложение позволява на потребителите на място да научат повече за нея и да си представят как тя е изглеждала във своя автентичен вид. За визуализацията, но основно за набавянето на необходимата допълнителна информация за включените исторически места, от основна полза е възможността да се проследят линковете, водещи към националния каталог на академичните библиотеки в страната /Своден каталог НАБИС/. В системата на каталога могат да бъдат открити книги и различни публикации, посветени на въпросните културно-исторически забележителности.

Като източници за по-голямата част от съдържанието в приложението са използвани стари книги и поместените в тях уникална информация, гравюри, изображения, чертежи и др. Приложението „Невидимата Сердика“ може да е полезно не само за ползвателите на НАБИС каталога и библиофилите, но и за туристи и посетители на София, както и за ученици, студенти и преподаватели с образователни цели.

Вижте и

Приложението е достъпно за сваляне в Google play и App Store, като повече информация може да намерите на сайта invisibleserdica.org.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре