Сега четете
Таня Андреева – министър на здравеопазването на Р. България: Въвеждат критерии за качество на медицинските услуги

Таня Андреева – министър на здравеопазването на Р. България: Въвеждат критерии за качество на медицинските услуги

Интервю с Таня Андреева – министър на здравеопазването на Р. България /резюме/

tanq_andreeva_01Тема: Въвеждат критерии за качество на медицинските услуги

Гост: Таня Андреева – министър на здравеопазването на Р. България

Резюме: Министерството на здравеопазването е изготвило предложения за промени в три закона, които са минали през Министерски съвет (МС) и предстои разглеждането и по комисии в Народното събрание (НС), това заяви във „Факторът Кошлуков“ по TV7 министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Целта е да се спрат основните течове в здравната система и да има достатъчно ресурс за медицинска дейност.

Методиката на националната здравна карта вече е готова и се тества в три областни града – Кюстендил, Кърджали и Плевен, каза още здравният министър. Националната здравна карта е част от болничната реформа, която тепърва предстои да случва у нас. Промените предвиждат всички болници да бъдат равнопоставени като права и задължения, независимо от това дали са държавни или частни. Ще се въведе и строг контрол по отношение на разкриването на болници. Трябва да има доказана необходимост от откриване на здравно заведение според нуждите на населението, както и гарантиране на качеството на предлаганите медицински услуги чрез задължителна акредитация. Акредитацията в момента е пожелателна, поясни здравният министър.

Критериите за ефективност на лечението ще бъдат изготвени на базата на ясните стандарти в Европа. Целта е да се знае за какво отиват средствата и че пациентът ще получи необходимата качествена здравна помощ.

Вижте и

TV7, „Факторът Кошлуков”

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре