Сега четете
БТВ показа украинската гледна точка в деня на победата

БТВ показа украинската гледна точка в деня на победата

5caf96f5e1568e0ffb301862576b651cБТВ показа украинската гледна точка в деня на победата,

Интервю с Микола Балтажи, посланик на Украйна в България,

Тема: Москва показва военна мощ в деня на победата.

 

 

 

 

9 май е особен празник – Денят на победата и той се отбелязва традиционно в Украйна, защото много украинци също са взимали участие във Втората Световна война, все още имаме и военни ветерани. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Микола Балтажи, посланик на Украйна в България.

 

Тази година за нас празникът е много чувствителен, понеже беше окупиран и незаконно анексиран Крим, виждате и какво се случва в момента в Източна Украйна, добави посланикът. В момента, в тази чувствителна ситуация мисля, че не е време да се провежда по такъв грандиозен начин парадът на победата в Москва, смята той.
Ние не смятаме, че е вярна информацията, че Русия е изтеглила армията си от границите на Украйна – това нещо нито ние, нито нашите партньори сме го усетили наистина. По-важното не са декларациите на президента Путин, който призова да не се извършва планувания за 11 май референдум в Донецка област, по-важното са реалните действия на Русия.
Трябва да се отбележи, че този референдум не е организиран от украинското правителство и той поначало е нелегитимен, заяви посланикът.
Правителството прави всичко възможно да се разследват причините за случилото се в Одеса, като търсим помощ и международни институции. Поднасяме съболезнованията си към близките на загиналите. Но нека да изчакаме да приключи разследването по този случая, каза Микола Балтажи.
Аз не бих казал, че Крим е бил даден, Украйна от самото начало изповядваше мирен изход и мирен диалог от ситуацията – нито един украински войник не произведе един изстрел и вижте как действаха проруските окупатори. Ние продължаваме да сме за мирен диалог и разрешаване на ситуацията, изпълнихме нашите задължения по Женевското споразумение и очакваме и от руска страна това да стане факт, каза украинският посланик.
Посланникът допълни още, че на власт в украйна е легитимно правителство провеждащо умерена политика, а не терористични формирования като бандеровците, които той осъди.

Редакционно допълнение

Докато траеше разговора с посланника бяха показани кадри от военния парад в Москва на които се видя как над червения площад прелита втория по големина самолет в света Руслан (Антонов-124 – 405т.), който заедно с най-големия самолет в света Мрия (Антонов-225 – 640 т.) се произвежда в Украйна. Завода за най-модерния и скъп руски танк Т64 (композитна броня от стомана и стъклени влакна и газотурбинен двигател) и съвременните му деривати (Т80), които също дефилираха днес на червения площад също се намира в Украйна.

Украинската металургична промишленост е единствената в света, която е способна да произведе надлъжниците на крилата на супер военно-транспортните самолети Руслан и Мрия. В Украйна се намира и един от 5-те най-големи заводи за тежко машиностроене в света (у нас има почти същия, но по-модерен и все още работещ).

Самолета Руслан е произведен в 54 бройки и се използва от Русия и Украйна, докато гиганта Мрия е в една единствена бройка и още една в производство и е притежание само на Украйна.

Общите неща между Русия и Украйна във военно отношение са много повече и се дължат на гигантските инвестиции на съветския съюз в Украйна. Може би част от напрежението между двете държави се дължи на нежелението на Москва огромните предприятия някогашна гордост на ВПК на варшавския договор да бъдат подарени на Европа и Нато, които вероятно ще постъпят с тях по най неефективния начин фаворизирайки собствената си конкурентна промишленост.

Най-лошото в настоящата ситуация, е че слабата и раздирана от вътрешни междуособици Украйна е губеща във всеки случай в който избере силно источно или западно партньорство. Но дали е по силите на една изстрадала и болна държава с озлобени граждани да бъде достатъчно самостоятелна за да запази все още ценните си днешни дадености?

 

image00568924 1249315an-001an-008an-014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте и

 

an-011

an-013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БТВ, „Тази сутрин”

09.05.2014 г., Любословие, Тодор Борисов – зам. главен редактор

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре