Сега четете
Турски журналист с награда от ЮНЕСКО

Турски журналист с награда от ЮНЕСКО

c1DwHMQOСветовната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата „Гилермо Кано“ 2014 г. бе връчена на турския журналист Ахмет Шък. Той е разследван в Турция за заговор срещу правителството, предаде агенция Франс прес.
Пламенен защитник на човешките права, този независим журналист на 44 години „разобличава в статиите си корупцията, нарушенията на свободата на изразяване и на човешките права“, се посочва в съобщение на ЮНЕСКО.
Журналист с голям авторитет в Турция, Ахмет Шък бе арестуван през март 2011 г. с още десетина души, сред които колегата му Недим Шенер, лауреат на награда от Международния институт по печата през 2010 г. Двамата журналисти бяха обвинени в помагачество на мрежата Ергенекон, заподозряна, че иска да свали ислямо-консервативното турско правителство, и бяха освободени след година в ареста, но са заплашени от 15 години затвор.
Получавайки в Париж наградата от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Ахмет Шък заяви: „Несъмнено много колеги, в Турция или в други страни, я заслужават повече от мене. Някои от тях загубиха живота си, други загубиха свободата си. Затова присъдете тази награда на всичките ми приятели“.
Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на печата „Гилермо Кано“, придружавана от премия от 25 000 долара, e създадена през 1997 г. и има за цел да отличи работата на личност или на организация със значителен принос за защитата на свободата на изразяване където и да е по света, особено ако тази личност или организация са поели рискове.

| 03.05.2014| www.komentator.bg | Коментатор.БГ

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре