Сега четете
Империята „ВИС 2” се събужда във Фейсбук

Империята „ВИС 2” се събужда във Фейсбук

4851841Империята „ВИС 2” се събужда във Фейсбук. Защо 15 000 българи изпитват носталгия към мутренските времена?

Гости: Огнян Стефанов, журналист от Фрог нюз, Надя Чолакова, разследващ журналист, Николай Радулов, преподавател и експерт по национална сигурност

Резюме: Защо няма и група във Фейсбук на жертвите на ВИС-2, защото през онези години имаше много хора яли тоягата от тази организация – бити хора, техни приятели и роднини и така нататък, тогава резултатите биха били  също доста големи. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” журналистът Огнян Стефанов от Фрог нюз.

В момента доколкото знам и двете марки ВИС и СИК са замразени, но има хора, които ги държат и могат по всяко време да ги активизират, ако искат. Тези хора постигаха тогава тези успехи не само, защото имаха подкрепата от политически кръгове, ами защото бяха подкрепяни от хора от системата, излезли от нея и захванали се с частни проекти. Част от тези хора и до ден днешен обикалят по различните медии и дават акъли за борба с престъпността, добави журналистът. И до ден днешен в системата на сигурността има хора на ръководни постове, които през 90-те години активно поддържаха отношения с борческите структури по онова време. България сигурно е единствената държава, в която в структурите на мафията ни е пълно с хора от бившите служби по сигурност – барети и така нататък, каза Огнян Стефанов.

Донякъде е нормална тази носталгия към ВИС-2. Повечето хора, които са харесали страницата във Фейсбук най-вероятно са млади хора, които не са били преки свидетели на времената през 90-те години и са склонни да романтизират и идеализират събитията случили се тогава. Това каза от своя страна разследващата журналистка Надя Чолакова.

Има също така и хора, които са живели по онова време и сравнявайки ситуацията тогава и сега също са склонни да идеализират случилото се тогава, добави тя. Имало е време през 90-те години, когато самите борци се хвалеха със срещите и отношенията си с наши висши политици, добави Надя Чолакова.

Вижте и

Не забравяйте, че в началото на 90-те години групата на борците, от които тръгнаха много от събитията по това време бяха около 6 хиляди души. От тях около половината отидоха във ВИС-2, което заедно със семействата им прави около 15 хиляди души – съпруги, деца, които са склонни да оправдават действията на своите родители. Това каза от своя страна Николай Радулов, който е преподавател и експерт по национална сигурност. Очевидно е, че в момента имаме обстановка, която спомага да си спомняме с носталгия за онези времена. В момента имаме голяма престъпност, а тези, които трябва да се борят с нея ни викат, че тя намалява, добави Николай Радулов. По онези времена беше трудно реално да се борим с представителите на подобни структури, след като висши политици и ръководители на службите за сигурност се срещаха редовно с представители на така наречените борчески структури, отбеляза експертът по национална сигурност.

БТВ, „Тази сутрин”

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре