10177981_712582802137625_5939648517551753110_nЕкспедиция „Преоткрий България“ показва нови 58 снимки от находките си през последните 12 месеца. Скритите исторически светини на Родината, обекти извън големите маршрути, загадки и места, където има нещо новооткрито или реставрирано, ще запалят ентусиазма на любителите на историята и пътешествията. Загадъчни мегалитни структури край Якоруда, Беловската червена базилика, мраморните херми на римската вила Армира, които за пръв път се връщат обратно там, от където са откраднати през 90-те, най-голямата тракийска гробница в България, са част от експозицията на открито. Автори на снимките са Евгени Димитров, Тихомира Методиева, Иван Василев и Владимир Алексеев.

Специален музикален поздрав за гостите на изложбата ще отправи големият български музикант Теодосий Спасов.

Пътешествията по обектите са описани от Константин Събчев в постоянната рубрика на експедицията във вестник Стандарт, а сред съветниците на екипа са професорите Валерия Фол и Христо Матанов, заместник директорът на археологическия институт доц. Бони Петрунова и изтъкнати български археолози от страната. От тази година рубрика на експедицията стартира и в сайта OFFnews.bg, а пътниците на Софийското метро и летището ще разглеждат всяка седмица снимки от по един нов обект на дисплеите на New Level Media.

Организатори на изложбата са Сдружение „Културни проекти“ и агенция „Булфото“ в партньорство със „София ауто“ и дирекция „Култура“ на Столична община. Охраната на експонатите се поема от италианската агенция Европейска група за сигурност. Събитието е част от календара на изявите, свързани с кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 година.