Сега четете
Разкритията на Сноудън донесоха престижна награда на "Гардиън" и "Вашингтон Пост"

Разкритията на Сноудън донесоха престижна награда на "Гардиън" и "Вашингтон Пост"

snowdenЕдна от най-престижните награди за журналистика – „Пулицър“ – бе връчена на всекидневниците „Гардиън Ю Ес“ и „Вашингтон Пост“, които публикуваха разкритията на Едуард Сноудън за мащабите на програмата за подслушване на АНС. Наградата бе присъдена на двете издания в категорията „служба на обществото“. Журналистите, осигуриха този успех на двете издания, са Глен Грийнуолд, Бартън Гелман, Лора Пойтрас и Евън Макаскил. Глен Грийнуолд е бивш адвокат за гражданските свободи.

Той стана най-известният журналист, след като разкри на страниците на „Гардиън“ мащабите на програмите за следене на американската Агенция за национална сигурност. На 5 юни 2013 г. той изнесе информация, че АНС са събрали данните на милиони телефонни абонати от американския оператор Verizon. Името на източника се разкрива няколко дни по-късно. Това е бившият служител на АНС Едуард Сноудън. Бартън Гелман от „Вашингтон Пост“ вече има две награди „Пулицър“ – през 2002 г. заедно с екипа на изданието – за отразяване на атентатите от 11 септември 2001 г. и през 2008 г. заедно със свой колега – за разкритията за влиянието на вицепрезидента Дик Чейни върху управлението на Джордж Буш. Гелман е считан за специалист в разкриването на тайни. Заедно с документалистката Лора Пойтрас той получава директен достъп до Едуард Сноудън. В съавторство с Гелман тя издава статия във „Вашингтон Пост“ за програмата „Призма“, която позволява на АНС достъп до сървърите на интернет гигантите.

Евън Макаскил е специалист в „Гардиън“ по разузнаването и отбраната. Той отива заедно с Грийнуолд и Лора Пойтрас в Хонконг, за да интервюира Сноудън. Директорът на разузнаването на САЩ Джеймс Клапър нарече онези, които работят със Сноудън съучастници и поиска от тях да предадат документите, за да не създават повече щети за националната сигурност.

Макаскил, който поздрави Сноудън за неговата смелост да не остане анонимен, подчерта, че той и колегите му журналисти са внимавали много да не публикуват нещо, което може да застраши американските служби за сигурност. 29-годишният Сноудън доброволно разкри, че е източникът на разтърсващата серия разкрития за обхвата на американския шпионаж в самите САЩ и по цялата планета. Сноудън даде интервюта за вестниците „Гардиън“ и „Вашингтон пост“, които публикуваха откраднати от него секретни документи, разкриващи, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ следи всички разговори от щатски телефони и комуникациите на клиентите на „Гугъл“, „Фейсбук“, „Майкрософт“ и други.

Вижте и

Чрез програмите ПРИЗМА и „Необятен информатор“ само през март т.г. НСА е прехванала 97 млрд. комуникации в цял свят, близо 3 млрд. от които в САЩ. За журналистите от „Гардиън“ и „Вашингтон пост“ Сноудън бил познат с псевдонима Веракс, което на латински означава разказвач на истината. С излизането си наяве той се нареди до редник Брадли Манинг – източникът на милионите документи в „Уикилийкс“, и на Даниъл Елсбърг – човека зад теча през 1971 г. на „Документите на Пентагона“ за войната във Виетнам.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре