snowdenЕдна от най-престижните награди за журналистика – “Пулицър” – бе връчена на всекидневниците “Гардиън Ю Ес” и “Вашингтон Пост”, които публикуваха разкритията на Едуард Сноудън за мащабите на програмата за подслушване на АНС. Наградата бе присъдена на двете издания в категорията “служба на обществото”. Журналистите, осигуриха този успех на двете издания, са Глен Грийнуолд, Бартън Гелман, Лора Пойтрас и Евън Макаскил. Глен Грийнуолд е бивш адвокат за гражданските свободи.

Той стана най-известният журналист, след като разкри на страниците на “Гардиън” мащабите на програмите за следене на американската Агенция за национална сигурност. На 5 юни 2013 г. той изнесе информация, че АНС са събрали данните на милиони телефонни абонати от американския оператор Verizon. Името на източника се разкрива няколко дни по-късно. Това е бившият служител на АНС Едуард Сноудън. Бартън Гелман от “Вашингтон Пост” вече има две награди “Пулицър” – през 2002 г. заедно с екипа на изданието – за отразяване на атентатите от 11 септември 2001 г. и през 2008 г. заедно със свой колега – за разкритията за влиянието на вицепрезидента Дик Чейни върху управлението на Джордж Буш. Гелман е считан за специалист в разкриването на тайни. Заедно с документалистката Лора Пойтрас той получава директен достъп до Едуард Сноудън. В съавторство с Гелман тя издава статия във “Вашингтон Пост” за програмата “Призма”, която позволява на АНС достъп до сървърите на интернет гигантите.

Евън Макаскил е специалист в “Гардиън” по разузнаването и отбраната. Той отива заедно с Грийнуолд и Лора Пойтрас в Хонконг, за да интервюира Сноудън. Директорът на разузнаването на САЩ Джеймс Клапър нарече онези, които работят със Сноудън съучастници и поиска от тях да предадат документите, за да не създават повече щети за националната сигурност.

Макаскил, който поздрави Сноудън за неговата смелост да не остане анонимен, подчерта, че той и колегите му журналисти са внимавали много да не публикуват нещо, което може да застраши американските служби за сигурност. 29-годишният Сноудън доброволно разкри, че е източникът на разтърсващата серия разкрития за обхвата на американския шпионаж в самите САЩ и по цялата планета. Сноудън даде интервюта за вестниците “Гардиън” и “Вашингтон пост”, които публикуваха откраднати от него секретни документи, разкриващи, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ следи всички разговори от щатски телефони и комуникациите на клиентите на “Гугъл”, “Фейсбук”, “Майкрософт” и други.

Чрез програмите ПРИЗМА и “Необятен информатор” само през март т.г. НСА е прехванала 97 млрд. комуникации в цял свят, близо 3 млрд. от които в САЩ. За журналистите от “Гардиън” и “Вашингтон пост” Сноудън бил познат с псевдонима Веракс, което на латински означава разказвач на истината. С излизането си наяве той се нареди до редник Брадли Манинг – източникът на милионите документи в “Уикилийкс”, и на Даниъл Елсбърг – човека зад теча през 1971 г. на “Документите на Пентагона” за войната във Виетнам.

[spider_facebook id=”1″]