Сега четете
Световен ден на ромите

Световен ден на ромите

732970_375_282_4x3Световен ден на ромите (International Roma (Gypsy) Day) е основан на първият Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събра представители от 30 страни. В резултат на това са били приети национални символи: знамето и химна, което позволи на ромите по целия свят да признаят себе си като като единна свободна нация.

Там е поставено началото на Световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите – песента „Джелем, джелем“ (Пътувал съм, пътувал съм). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от ромски произход Жарко Йованович.

Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция роми: образование, бедност, сегрегация.

Във връзка с празника правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ (Amnesty.org) публикува доклад, според който ромите все по-често стават жертви на насилие в Европа, но държавите не признават сериозността на проблема.

Голяма част от ромите в Европа, наброяващи между 10 и 12 млн. души, са изложени на растяща опасност от расистко насилие, нарушения на човешките права и дискриминация. Те нямат достъп до най-необходими услуги и се чувстват изоставени. Властите не им осигуряват закрила, нито гаранция, че престъпленията срещу тях ще бъдат разследвани докрай, за да се разкрият расистки или дискриминационни мотиви, пише в доклада, цитиран от АФП.

Разгледани са случаи на мотивирани от омраза тормоз и насилие над роми в три страни – Чехия, Франция и Гърция. Полицията във Франция е обвинена, че тормози ромското малцинство със зачестилото разтурване на бидонвили. През 2013 г. са премахнати 165 лагера, приютили около 20 хил. души, се посочва в доклада.

Вижте и

В Чехия крайнодесни групи организираха през 2013 г. антиромски прояви, но не последва ясно осъждане от властите. В град Духцов кметът участва в едно от тези шествия, пише „Амнести“ в доклада.

Правозащитната организация обвинява полицията в Гърция, че не се е намесила при нападение с камъни и коктейли „Молотов“ срещу ромската общност в Етолико през януари 2013 г

„Амнести Интернешънъл“ приканва правителствата да гарантират, че полицаите не използват прекомерна сила при интервенциите срещу лагерите, да преследват по-ефикасно извършителите на расистки деяния и да водят статистика за насилията срещу роми, посочва АФП.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре