boyko borrisovБойко Борисов изпрати сигнал до Съвета за електронни медии за излъчено несъществуващо и съчинено интервю

След като Иван Гарелов си направи шега с цялата журналистическа гилдия с гръмките съобщения, че бившия премиер ще вдигне ембаргото, което е наложил на барековата телевизия, Гарелов пусна монтирано интервю с него. Шега, която и ние възпроизведохме. В отговор на действията на Гарелов, който явно трудно се погажда с новото си амплоа, Бойко Борисов е внесъл сигнал в съвета за електронни медии (СЕМ), което той анонсира на фейсбук страницата си и на уеб адреса си по следния начин:

В предаването на ТВ 7 „Оригиналът“ с водещ  Иван Гарелов на 06.04.2014 г. беше излъчено несъществуващо и съчинено от авторите на предаването интервю с мен. Въпреки изричния ми отказ да участвам в това предаване по ТВ 7,  по недопустим за правилата на журналистическата професия и  етика начин беше направена манипулация с мои изказвания, извадени от контекста, в който са били направени за други медии.” Това се казва в сигнал изпратен от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов до Съвета за електронни медии (СЕМ). „Считам, че с комбинирането на  мои предишни изказвания за други медии като отговори на незададени към мен въпроси,  съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформирането им за истинските ми позиции.

Намирам, че това е било направено преднамерено, за да привлече първо по-голяма зрителска аудитория, а след това и злепоставянето ми – категоричен е Бойко Борисов. Той заявява още, че е отказал да участва в предаването „Оригиналът“ в ефира на ТВ7, но авторите и водещият не са се съобразили.

Те не бяха информирали предварително за това и зрителите.  – Борисов посочва още, че подходът да се приписват в национален ефир несъществуващи отговори на незададени към него въпроси нарушава правата му на гражданин и публична личност.

С това се подменя моята автентична позиция и се представя на зрителите изопачена картина на истинската ми позиция и мнения. Определям такова поведение в предаване на електронна медия като преднамерено и недоброжелателно, с цел да бъда злепоставен като личност и в политическо ми качество на лидер на ПП ГЕРБ – посочва още в сигнала Бойко Борисов. Според него въпреки уточнението на водещия в края на предаването, че това е един коректен монтаж с малко хумор, това не е достатъчно, за да се избегне заблудата на  зрителите. Такова уточнение би трябвало да е направено в началото на компилацията с мои изказвания или при нейното излъчване, доколкото форматът на предаването не е сатиричен или комедиен, а информационно – публицистичен“ –заявява още той. Бойко Борисов се обръща към СЕМ за становище  с оглед на правомощията по член 33 от ЗРТ,  параграф  4 и 9 да се произнася относно спазването на изискванията за търговските съобщения и защита правата на потребителите, каквито в частност са телевизионните зрители.

Разчитам, че СЕМ ще разгледа на свое заседание този случай и ще излезе със становище, което ще избистри правилата, по които българските медии работят в името на обективната и професионална журналистика“ -пише още в сигнала Бойко Борисов.

*

Предвид колко трудно ни беше да разпознаем хумора във фалшивия анонс на ТВ7 ние взехме решение в бъдеще да бъдем много по-резервирани в споделянето на прес съобщения и каквито и да било новини идващи от тази посока. – от главните редактори на Любословие.