Сега четете
Бойко Борисов изпрати сигнал до СЕМ за фалшиво интервю

Бойко Борисов изпрати сигнал до СЕМ за фалшиво интервю

boyko borrisovБойко Борисов изпрати сигнал до Съвета за електронни медии за излъчено несъществуващо и съчинено интервю

След като Иван Гарелов си направи шега с цялата журналистическа гилдия с гръмките съобщения, че бившия премиер ще вдигне ембаргото, което е наложил на барековата телевизия, Гарелов пусна монтирано интервю с него. Шега, която и ние възпроизведохме. В отговор на действията на Гарелов, който явно трудно се погажда с новото си амплоа, Бойко Борисов е внесъл сигнал в съвета за електронни медии (СЕМ), което той анонсира на фейсбук страницата си и на уеб адреса си по следния начин:

В предаването на ТВ 7 „Оригиналът“ с водещ  Иван Гарелов на 06.04.2014 г. беше излъчено несъществуващо и съчинено от авторите на предаването интервю с мен. Въпреки изричния ми отказ да участвам в това предаване по ТВ 7,  по недопустим за правилата на журналистическата професия и  етика начин беше направена манипулация с мои изказвания, извадени от контекста, в който са били направени за други медии.” Това се казва в сигнал изпратен от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов до Съвета за електронни медии (СЕМ). „Считам, че с комбинирането на  мои предишни изказвания за други медии като отговори на незададени към мен въпроси,  съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформирането им за истинските ми позиции.

Намирам, че това е било направено преднамерено, за да привлече първо по-голяма зрителска аудитория, а след това и злепоставянето ми – категоричен е Бойко Борисов. Той заявява още, че е отказал да участва в предаването „Оригиналът“ в ефира на ТВ7, но авторите и водещият не са се съобразили.

Те не бяха информирали предварително за това и зрителите.  – Борисов посочва още, че подходът да се приписват в национален ефир несъществуващи отговори на незададени към него въпроси нарушава правата му на гражданин и публична личност.

С това се подменя моята автентична позиция и се представя на зрителите изопачена картина на истинската ми позиция и мнения. Определям такова поведение в предаване на електронна медия като преднамерено и недоброжелателно, с цел да бъда злепоставен като личност и в политическо ми качество на лидер на ПП ГЕРБ – посочва още в сигнала Бойко Борисов. Според него въпреки уточнението на водещия в края на предаването, че това е един коректен монтаж с малко хумор, това не е достатъчно, за да се избегне заблудата на  зрителите. Такова уточнение би трябвало да е направено в началото на компилацията с мои изказвания или при нейното излъчване, доколкото форматът на предаването не е сатиричен или комедиен, а информационно – публицистичен“ –заявява още той. Бойко Борисов се обръща към СЕМ за становище  с оглед на правомощията по член 33 от ЗРТ,  параграф  4 и 9 да се произнася относно спазването на изискванията за търговските съобщения и защита правата на потребителите, каквито в частност са телевизионните зрители.

Разчитам, че СЕМ ще разгледа на свое заседание този случай и ще излезе със становище, което ще избистри правилата, по които българските медии работят в името на обективната и професионална журналистика“ -пише още в сигнала Бойко Борисов.

*

Вижте и

Предвид колко трудно ни беше да разпознаем хумора във фалшивия анонс на ТВ7 ние взехме решение в бъдеще да бъдем много по-резервирани в споделянето на прес съобщения и каквито и да било новини идващи от тази посока. – от главните редактори на Любословие.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре