Сега четете
Амели Нотомб – Да убиеш бащата

Амели Нотомб – Да убиеш бащата

daubbashtata3От 14 април един от най-духовитите и „омагьосани“ романи на ексцентричната Амели Нотомб излиза на пазара.

„Да убиеш бащата“ (превод: Светла Лекарска, цена: 12 лв., 120 стр.) потапя читателя в дебрите на магията посредством две фигури – великия илюзионист Норман Терънс и Джо Уип, момче, което се появява на вратата му, за да намери наставник, а открива приемен баща. Както подсказва едиповия порядък на заглавието, между двамата ще се установят отношения на съперничество и чародейство, изострени от присъствието на съблазнителната Кристина. Образува се необичаен любовен триъгълник на фона на игра на покер, гарнирана със „съвършения“ блъф!

Със своя уникален авторефлективен стил Амели Нотомб се превърна в икона за читатели с неконвенционален поглед към литературата. Най-екстравагантната френскоезична писателка в света е белгийка, родена в Япония. Посредствеността я отблъсква, красотата я удивлява, а писането е нейният благороден наркотик. Твърди, че иска да бъде четена на един дъх – „без защитни дрехи, без речник“, и несъмнено го постига. Романите й не са многословни, но демонстрират бляскава ерудиция, преливат от ирония, дръзко флиртуват с лудостта и обсебват завинаги.

Книгата

Джо Уип живее с майка си и не познава баща си. Единствената му страст са фокусите. Един ден майка му го моли да напусне дома им, за да запази връзката си с поредния си приятел. Джо се пренася в мотел, където среща великия илюзионист Норман Терънс и спътницата му Кристина. Образува се любовен триъгълник на фона на игра на покер, съпроводена от задължителното блъфиране, а Джо развива късен едипов комплекс и няма търпение „да убие бащата“.

В „Да убиеш бащата“ Амели Нотомб е решила да ни запознае с това, което нарича „съвършения блъф“. Ето как го определя тя: „Съвършеният блъф е нещо като фокус. Вървим заедно с читателя, проследяваме някаква история, изпитваме някакви чувства и после, съвсем накрая, става ясно, че сме вървели в погрешната посока, защото всъщност се е разказвало за нещо съвсем друго. А всичко е станало пред очите ни, нищо не е било скрито, било си е там, просто не сме го видели“.

Какво не сме видели в „Да убиеш бащата“? Сигурно всеки нещо различно.

 

Авторът

Вижте и
Проф. д-р Мира Маркова

Авторката, вече добре позната на българските читатели, пише от седемнайсетгодишна и сама определя себе си като графоманка. „Ако не пиша, ставам опасна“ – казва Амели Нотомб, чиято вярна публика всяка година жадно очаква месец септември, когато на френския книжен пазар се появява „новата Нотомб“.

Родена през 1967 г. в белгийско аристократично семейство, тя прекарва детството и юношеството си в различни страни, където баща й е посланик. През 1992 г. излиза първият й роман „Хигиена на убиеца“, а през 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“. Вече седемнайсет години успехът не я напуска и романите й неизменно са в първите места на най-добрите продажби. Деветнайсетият ѝ роман „Форма на живот“ (дванайсет са издадени от ИК „Колибри“) е номиниран за първата селекция на наградата „Гонкур“ (2010).

 

 

https://luboslovie.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE-vs-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре