Сега четете
На 7 април Рузвелт отменя сухия режим

На 7 април Рузвелт отменя сухия режим

Franklin-D-Roosevelt-001На 16 януари 1920 г. в САЩ влиза в сила осемнадесетата поправка на Конституцията, с която в страната се въвежда “сух режим” (Dry Law) – приета е на 19 октомври 1919 г. – известен в американската история като The National Prohibition Act of 1919. С поправката се забранява производството и продажбата на напитки, които имат алкохолно съдържание повече от 1 градус.

В следващите години в страната процъфтява нелегалното производство на алкохол, а спиртните напитки се внасят контрабандно през границите с Мексико, Канада и по море от Карибските острови.

Когато някой моралист тръгне срещу човешката природа, от това не произлиза нищо добро. Напротив, става още по-лошо. Най-ярко доказателство за това е т.нар. сух режим в САЩ, въведен по времето на президента Уудро Уилсън. Причините, за да се стигне до 18-ата поправка на американската конституция, забраняваща производството и продажбата на напитки, съдържащи повече от 1 градус алкохол, са неясни и до днес. Най-колоритното обяснение дава американският историк и журналист Пол Джонсън в книгата си „Съвременността“. Според него забраната е резултат на „традиционната завист на селяндурите от Средния запад, които винаги са завиждали на гражданите, че пият вино и отлежало уиски, докато те самите са принудени да лочат сурова царевична ракия“. Безсмислието и вредата от тази забрана, влязла в сила на 18 януари 1920 г., проличава веднага. В страната се създава истинска нелегална индустрия за производство на алкохол.

Цели реки от спирт потичат през границите с Канада, Мексико и по море от островите в Карибско море (знаменития „Булевард на рома“). „Коза Ностра“, която дотогава не е нищо повече от квартална етническа банда, в която дори не са приемали хора, родени извън Сицилия, се превръща в могъщ гангстерски интернационален синдикат. А Ал Капоне, Лъки Лучано и Джо Бонано стават част от американския фолклор.

Вижте и

По улиците мафиотите водят кървави битки за преразпределение на териториите, а загубите за хазната просто не подлежат на изчисление.
На 20 януари 1933 г. Франклин Делано Рузвелт полага клетва като 32-ят президент на САЩ. И на 7 април с.г. отменя сухия режим. Това навярно е една от причините американците да го пратят още три пъти (1936 г.,1940 г. и 1944 г.) в Белия дом.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре