Сега четете
Цената на свободата на словото у нас

Цената на свободата на словото у нас

Snezhana TodorovaИнтервю с Камен Алипиев – журналист, Светла Василева – журналист, Снежана Тодорова – председателя на Съюза на журналистите . Тема: Цената на свободата на словото у нас. Според управителния съвет на Съюза на българските журналисти, за нас случаят е ясен. Това е опит да се сплаши Генка Шикерова и да се попречи на професионалната й работа. За жалост голяма част от журналистите, особено по-младите, се разделят с професията си, за да се разминат с тази опасност.

Причините са не толкова защото са се уплашили, а по-скоро поради невъзможността да завършат своята работа. На всички ни е ясно, че медиите в България зависят твърде много от корпоративни интереси. Нашият съюз излезе с предложение пред НС, насилието върху журналист да бъде третирано като тежко престъпление и да бъде завишена наказателната отговорност, коментира председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова в предаването „Неделя х3” по БНТ1.

Точно затова беше протестът, защото не бяха разкрити предишните престъпления. Едно дело само на 9 месеца бива спряно поради липса на извършител. Това дава усещане за спокойствие на виновния. Трябваше да тръгне едно по-детайлно разследване, да се види с какво Генка е засегнало някого, отбеляза журналистът от БНР Силвия Великова.

Това беше тест за нас, журналистите, дали сме съпричастни. Но големият въпрос е кой има интерес тези престъпления да остават ненаказани, заяви журналистът от БНТ Камен Алипиев.

Толкова силно е възмущението от поредния акт на насилие върху имуществото на журналист, което е израз на журналистическа солидарност. Най-страшно е, че все още не са известни извършителите, което дава основание на престъпниците да смятат, че са всесилни, заяви Тодорова. В никакъв случай това не е политизиран протест, всеки отиде свободно.

Не виждам политически подтекст в това да поискаш оставка, отбеляза Великова. Медиите се опитаха да неглижират протеста, именно заради това, че някой е викнал оставка, което е смешно. Този протест е сигнал към младите ни колеги и цели да покаже на всички, че ние имаме гилдия и сме склонни да се борим за това нашият глас да се чува, вметна Алипиев.

Вижте и

Съюзът на българските журналисти работи върху документ за защита на журналистическия труд и на професията журналист. Надяваме се той да позволи на журналистите да работят по-свободно. Това няма да е закон за медиите, завърши интервюто си в БНТ1 Снежана Тодорова.

БНТ1, „Неделя х 3″

[spider_facebook id=“1“]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре