Fresh-Honey-OintmentМед вместо захар, риба във всичките й разновидности, много ядки и плодове. Това не е поредната нова диета, а част от най-използваните храни в римската кухня. Вкусовите предпочитания на древните, освен че са здравословни, не се различават много от днешните кулинарни принципи. Специалисти от Историческия музей в Русе проучиха кухнята на римляните и издадоха рецепти на старите гозби. Те са отпечатани върху пет вида пощенски картички, на които са изрисувани римски крепости по поречието на река Дунав от Свищов до Тутракан.

Te представят крепостите „Ятрус“ (при село Кривина), „Сексагинта Приста“ (Русе), „Тегра“ (при град Мартен) и „Трансмариска“ (Тутракан). Изображенията на крепостите са дело на художника Огнян Балканджиев в стила на средновековните преписвачи на антични пътеводители. На гърба на картичките са публикувани рецепти на ястия, достигнали до нас от римско време, както и рецепти от местната кухня.

Идеята е на етнографа Искра Тодорова и археолога Деян Драгоев, а целта е картичките да се използват за туристическа реклама и за образователни програми по история. „Част от рецептите дори са изпробвани по време на възстановките, които се организират на крепостта „Сексагинта Приста“ в