Сега четете
Истинската власт започва там, където започва секретността*

Истинската власт започва там, където започва секретността*

640x480_1396711560Иновативно представление превръща зрителите в участници и истински тайни агенти

Оле, Михаел и Торстен са медийни теоретици, радио и кино артисти. Това, което ги обединява вече 18 години е ЛИГНА. Чрез представления, инсталации и перформативни намеси в градска среда колективът изследва потенциала за действия на разпръснати и временни групови формирования от хора.

Предпочитано място за акциите им са наблюдаваните посредством видео-контрол публични пространства като големи търговски центрове, гари, музеи и др. Като артистичен контрапункт на тази контролирана среда те измислят жанра на радио балета – хореография от неочаквани жестове, която достига до всеки от участниците по радиостанция.

Макар и на пръв поглед прост като концепция, радио балетът представлява строго синхронизиране на точното време и място с правилните решения. И резултатът е налице. ЛИГНА превръщат в колективното слушане във феномен, който им носи разпознаваемост не само в Германия, но и цяла Европа, а от фестивалите за съвременен танц и пърформанс редовни си тръгват с награди.

Благодарение на поканата на артистите от „Информбюро” („Нощ на театрите”, „Без радио не мога” и др.), дошла през 2011 г., се ражда „Тайно радио”. Оказва се, че работата в международен екип може да бъде особено забавна, но и ползотворна, защото благодарение на нея, най-мащабният и амбициозен проект на ЛИГНА до момента е вече факт. Броени дни преди световната премиера на „Тайно радио” и началото на 7-мото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”, се срещнахме с един от идеолозите на ЛИГНА – Оле Фрам.

Специално за NovaNews, той повдигна малко завесата около мистерията, обвила „Тайно радио”. Защо „тайно” и защо „радио”? Каква е идеята зад проекта „Тайно радио”, с чиято премиера се открива седмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”? Изходихме от това, че всяка държава има свои тайни служби. За нас беше много изненадващо съвместното им съществуване с демокрацията, която се характеризира с прозрачност на силата.

Решихме да обърнем внимание точно на това, защото го намираме за интересно. Очевидно, че държавната власт разчита на тайните служби. От друга страна, професионалният ни опит е свързан с радиото и сме правили много перформативни акции, за които може да се каже, че са били обвързани с концепцията за тайното радио. Този път обаче искахме да се съсредоточим върху секретността и да видим как се създават тайните в обществото. Колкото до „радиото”, през последните 15 години то се превърна в старомодна медия.

Все по-малко хора слушат радио, а предпочитат смартфоните си, уебстрийм и т.н. Искахме да обърнем внимание и на тази тенденция и на всичко, което произтича от нея. Какво ще се случи на 7-ми април? През какво ще трябва да преминат онези, които ще се включат школата за тайни агенти на „Тайно радио”? Трудно е да се каже какво точно ще се случи. По принцип, всеки ще действа малко или много сам, което е и характерно за дейността на тайните агенти.

Разбира се, тайните служби имат своя мрежа и това е застъпено и при нас, но като цяло участниците ще действат индивидуално. Те ще имат усещането, че са сами, докато изпълняват различни мисии, но това не означава, че няма да има някой, който ще се опитва да ги саботира без те да разбират. Можете ли да ни разкриете още малко подробности за формата, в който се осъществява „Тайно радио”? Искам да подчертая, че досега не сме имали такова представление.

Знам, че артистите обикновено казват така. Но ние наистина се опитахме да намерим такъв формат, който е обвързан с една колективна ситуация и същевременно дава възможност да бъде създадено нещо, което функционира при всички, но по различен начин. Затова произведохме mp3 формат, който всички започват да слушат едновременно.

В един момент обаче е твърде вероятно участниците да изпитат нещо като дежа ву – на същото място, на което се стоели до преди 10 минути, се появява друг човек, който прави същото като тях. Навярно тогава ще си помислят – „а, той слуша, същото като мен”, но това в действителност не е така. И в един момент това ще си проличи. Тогава ще започне съмнението – кой какъв е и какво прави.

Нека не забравяме, че „истинската власт започва там, където започва секретността“. Това са колективни моменти, които според нас в един по-широк контекст кореспондират на ситуацията в днешно време. Защо избрахте да разгледате темата за секретността в мол? В екипа ни имаше много дискусии за това, но за мен винаги е било ясно. Основното тук се явява наблюдението. Молът е едно строго наблюдавано и доста сигурно пространство. Изглежда сякаш нищо неочаквано не може да се случи.

Тайното радио обаче позволява на нашите агенти да действат потайно, неконтролируемо и дава възможност за неочаквани ходове. Разпространявайки някои от практиките на тайните агенции, които надзирават нашия живот и навици, можем да направим бъдещето си отново неконтролируемо. Колко време ви отне да разработите проекта? О, наистина много време. Трудно ми е да кажа.

Работим върху „Тайно радио” от 2011 г. Имаше елементи, чието разработване беше наистина много времеемко. За втори път сте в България и за втори път участвате в програмата на „Антистатик”. Първият път беше преди три години, когато за първи път представихте развития от вас жанр „радио балет”. Интересът към вас тогава беше огромен. Защо според вас хората толкова харесаха идеята да сложат слушалки в ушите си и да получават чрез различни инструкции за неща, които трябва да направят?

Вижте и

Първо искам да кажа, че сме много щастливи, че хората са се забавлявали. Имаме подозренията откакто работим с този формат, че хората харесват този тип механични игри, в които не се замисляш какво трябва да правиш, а просто го правиш. Те се чувстват и овластени заради инструкциите, които получават. Освен това участието е наистина много забавно, особено и заради елемента на шпионаж. В днешно време младите хора не се забавляват, когато просто стоят отстрани и наблюдават.

Нашият формат бяга от етикета „скучно”, отнася се със зрителите като съучастници и им предоставя поле за изява. Имате ли вече планове ви за бъдещи проекти? Да, разбира се! Следващото, което ще правим има отношение към Първата световна война – тема, която е много актуална в Германия в момента. Искаме да разберем защо хората харесват да воюват, защо са приели Първата световна война и са си казали: „Да, хайде да воюваме!”. Странно е. Искаме да разберем защо се е случило това. А как по-точно ще разберете? Все още не знаем (смее се).

Имаме вече някои идеи, но трябва да видим как точно ще ги осъществим и какъв ще е най-подходящият формат. Възнамерявате ли да бъдете част отново от програмата на „Антистатик”? О, с удоволствие – само да ни поканят! Какъв би бил животът ни без тайни служби все още не знаем. Вече обаче е ясно, че на 17-и юли „Информбюро” и ЛИГНА ще гостуват с „Тайно радио” на Zero Point Festival – фестивал за физически и танцов театър.

По-късно следват Белград, Загреб, Любляна и по всяка вероятност и Германия. „Тайно радио“ ще се случи на 7-ми април от 17.30 ч. и от 20 ч. в България Мол. Могат да участват до 50 души едновременно. Билет може да закупите от касата на Център за култура и дебат „Червената къща”, ул. „Любен Каравелов” 15, както и един час преди всяко от представленията в България Мол, 3 ет., при кафе SOHO.

* Разпространявайте тайните техники, призовават идеолозите зад „Тайно радио“ и си позовават на американския философ Хана Аренд, че „истинската власт започва там, където започва секретността“.

http://novanews.bg/

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре