Сега четете
БНТ и БНР надуха още предизборните си тарифи

БНТ и БНР надуха още предизборните си тарифи

bntУвеличението е спрямо скандалния скок на цените с 20% от миналата година

Обществените БНТ и БНР запазват високите си тарифи за предизборната кампания от миналата година, а някои услуги поскъпват още повече. Това показват одобрените от Министерския съвет тарифи, по които участниците в евровота ще заплащат предизборните си медийни изяви. За парламентарните избори през май м.г. цената на политическата агитация по двете обществени медии скочи със скандалните 20% в сравнение с президентски и местни избори през 2011 г.

Това на практика лиши по-малките партии от равнопоставено участие в кампанията и бе една от причините за последвалите промени в Изборния кодекс. С новия регламент кампанията пак остана изцяло платена, но бе решено извънпарламентарните формации да получават ваучери на стойност 40 000 лв. за агитация в медиите. Предстои другата седмица ЦИК да утвърди реда и начина, по които ще се превеждат парите. Вероятно това е и причината за лекото завишаване на медийните тарифи.

Ценоразписите на БНТ и БНР за предизборната кампания се изготвят от ръководствата на двете медии, а правителството само ги одобрява.

И на тези избори средната цена за едноминутен клип, излъчен по БНТ 1, ще е 1060 лв., но през почивните дни леко скача – от 1125 лв. м.г. на 1147 лв. Доста по-ниска е тарифата за дъщерните канали БНТ 2 и БНТ Свят – съответно 170 лв./мин. и 208 лв./мин.

В различните часови пояси минута клип по БНТ 1 варира от 330 до 2255 лв., а в праймтайма на почивните дни стига до 2800 лв. Предизборен клип с времетраене 1 минута в най-гледаното време по БНТ 2 ще струва 250 лв., а по БНТ Свят – 320 лв.

БНР също качва някои цени. Така например излъчването на клип до 30 сек. в радиопредаванията на „Хоризонт“ вече ще струва 200 лв. в предиобедния пояс вместо досегашните 190 лв., а в следобедните часове цената скача от 150 лв. на 180 лв. Участието в диспут се запазва на 70 лв. за минута. БНР предлага още три платени форми на предизборна реклама – визитка, интервю и репортаж. Визитка до 3 минути на участник в евроизборите в „Хоризонт“ ще струва 600 лв., интервю до 5 мин. – 990 лв., а репортаж до 3 мин. – 600 лв. За другите две програми на БНР – „Христо Ботев“ и „Радио София“, цените са по-ниски.

Вижте и

ПРОМЕНИ

На тези избори встъпителните и заключителните клипове, както и участията в диспути по БНТ с времетраене до 240 минути ще са безплатни, според последните промени в кодекса. На миналогодишните избори за една минута участие в тв диспут се плащаше 180 лв. в делничните и 200 лв. в почивните дни, а клиповете за начало и край на кампанията струваха 1200 лв.

04.04.2014 Сега | стр. 2 | ГАЛЯ ГОРАНОВА

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре