plamen pektovПламен Петков е български журналист, режисьор и сценарист. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски”, почетен доктор по масови комуникации на IBC Cambridge, преподавател по PR и реклама в Нов български университет. Работил е като журналист във в. „Демокрация”, като икономически журналист в bTV – от 2000 до 2007 г. е продуцент на икономическото предаване „Бизнесът”, но става популярен с 10-серийния документален филм “Българите”, в който изминава с автомобил 30 000 километра в търсене на прародината на българите[1] – от България до Сибир, Алтай, Тяншан и Памир, до границите с Монголия, Китай и Северен Афганистан.

Журналистът е отличен с наградата “Дядо Йоцо” за поредицата “Българите”, излъчена в рубриката bTV Документите. Призът му е връчен за проявено родолюбие и утвърждаване на българщината.

Пламен Петков е първият носител на специална награда, учредена от бившия кмет на община Видин Иван Ценов, която се връчва за индивидуален принос в съхраняването и утвърждаването на българската идентичност.

Сред най-известните му публикации са репортажите от гражданската война в бивша Югославия. Бил е кореспондент в Израел и Украйна. През 2007 г. създава продуцентската компания „Котраг Продакшънс”, която се занимава основно с производство на филми.

Освен на “Българите” Пламен Петков е автор и на филма “Подмяната 10-ти”, който разказва за първите 15 години от българския преход. “Подмяната 10-ти” е отличен с български и международни награди, сред които “Специалната награда на журито” на Международния филмов фестивал “Балфест”-2005.

Други известни филми на същия автор са: “Наводненията”, “Тайните на Втората световна”, “Прозорец към Индия”, “Гробницата на Бастет”, “Приказки от старо време” и др.

Пламен Петков е автор и на книгата “Българите”, която е в топ 10 на най-търсените книги в България през 2007 и 2008 г.

Пламен Петков създава неофициално продължение на поредицата “Българите”. Новият филм – “Освободителите на България” е двусериен и е представен премиерно по Нова телевизия на 6 септември 2008 година. Във връзка с годишнината от Освобождението на България от османско робство през 2009 година български общности организират премиери на “Освободителите на България” в Париж, Ню Йорк, Бостън, Атланта, Сан Диего и други градове в Европа и Америка.

Филмът популяризира дейността на американския журналист Януариус Макгахан, който прави известни на западната общественост турските зверства срещу българското население при потушаването на Априлското въстание. Издадена е и книга “Освободителите на България”, в която авторът допълнително разкрива премълчавани или малко известни факти от времето на въстанието и последвалата Руско-Турска война.

[spider_facebook id=”1″]