Сега четете
Обичайните окарикатурени

Обичайните окарикатурени

i313030_w648Навръх 1 април – Международния ден на шегата, в столичната галерия на ул. „Шипка“ 6 отвори врати 39-ата Национална изложба „Карикатура“. По традиция на официална церемония по време на откриването бяха връчени няколко отличия на най-изявените карикатуристи: награда на Съюза на българските художници – Илиян Савков, награда на секция „Карикатура“ за цялостно творчество – Чавдар Пеев, награда .Доньо Донев“, присъждана от Столична община – Ивайло Цветков.
Както всяка година организираното от секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници събитие представя най-високите достижения на съвременните ни творци, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата.

Изложбата си поставя за цел да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България и да допринесе за популяризиране на творчеството на карикатуристите ни както у нас, така и в чужбина.

В експозицията са включени повече от 400 творби, създадени през последните месеци от 44 автори.
Мнозинството от тях са познати от периодичния печат. Сред представените автори са художникът на „Труд“ Иван Кутузов, който е и автор на карикатурата от плаката на изложбата, Чавдар Николов, Стоян Дуков, Калин Николов, Борислав Златанов, Никола Георгиев-Кайо, Георги Панов, Велин Андреев. Единствената дама сред тях е художничката Светла Христова.

Както винаги, темите са разнообразни и са вдъхновени от политиката и всекидневните проблеми на съвременния българин. Изложбата изобилства от шаржове на актуални личности от политическото настояще на страната. Сред най-популярните герои са Росен Плевнелиев, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Волен Сидеров, Ахмед Доган.

Опозицията също е включена в лицето на Николай Бареков, Бойко Борисов и представителите на Реформаторския блок. Впечатление прави присъствието на вечния и винаги колоритен Жорж Ганчев.

Най-експлоатираните проблеми, разбира се, са свързани със знаковите събития и процеси от последната година у нас: протести/контрапротести, бежанците, родните емигранти на Острова, но и по-актуални като Евроизбори 2014. Не липсват теми и образи от международната геополитика като Крим, Сочи, Путин, Обама. В изложбата присъства и най-популярният образ от българската литература – Бай Ганьо. За разлика от предишни години, темата за спорта отсъства, за сметка на отношенията между половете, битието на родните пенсионери и сблъсъка между поколенията.

Вижте и

Изложбата може да бъде видяна на „Шипка“ 6 до 26 април.

В. Труд 02.04-2014

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре