Сега четете
Меглена Кунева: Никога няма да се поколебая да защитя журналист… – Обновено с редакционен коментар

Меглена Кунева: Никога няма да се поколебая да защитя журналист… – Обновено с редакционен коментар

meglena_kunevaИскам да призова към смелост и кураж всички журналисти, към цялото ни общество – аз никога няма да се уплаша при истината и никога няма да се поколебая да защитя журналист, независимо от коя медия е, независимо от това, колко е критичен към мен самата. Това няма как да влиза в сметките, като говорим за свобода на словото. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на партия „България на гражданите” Меглена Кунева във връзка с втория опит за сплашване на журналист и водещ Генка Шикерова, чийто автомобил беше подпален за втори път.

„Актът срещу Генка Шикерова означава посегателство над личността, това означава опит за сплашване на една професия, в която свобода просто не съществува и това означава, че ние сме по-малко свободни като хора. Защото ако нямаме източника на свободната информация, на свободната и не заплашена журналистика, то ние имаме липсваща основа на демократично общество в България”, подчерта Кунева. По думите й, това е все едно, вместо да стоим на всичките си опорни точки – а едната да е просто измъкната из под краката ни – още повече, че това се прави в навечерието на избори.

На въпрос, смятате ли, че случаят по някакъв начин може да се свържи с предстоящите евроизбори, Кунева отговори положително. „Човек колкото и да разчита на смелостта на журналистите, особено на жените в журналистиката – аз мисля, че при това положение, неволна вътрешна цензура има опасност да се появи във всеки – и в журналистите, и в политиците”, каза още Меглена Кунева.

*

Редакционен коментар

Макар и кратко прес съобщението на госпожа Кунева се нуждае от коментар, защото само по себе си е толкова популистко, че препечатано в чист вид може да изкара младата ни редакция оцветена в цвета на реформаторския блок, какъвто и да е той, а това не е така. Нашата редакция все още няма официални политически пристрастия.

Още с встъпителните си думи бившият евро комисар призовава към смелост и кураж всички журналисти и даже цялото ни общество, все едно това са фронтови репортери, а обществото се намира във война. След това госпожата продължава с декларацията, че без да се колебае би защитавала всеки журналист независимо колко е критичен към нея. госпожа Кунева пропуска да уточни при какви обстоятелства и точно как би защитила журналист.

Ето, аз съм журналист макар и като хоби и съм силно критичен към нея, госпожо Кунева, бихте ли ме защитили от съботния махмурлук, моля!

Твърдението, че това е посегателство срещу личността е смехотворно след като това очевидно е посегателство срещу имуществото на журналист. Може да ви се струва, че се заяждам на дребно, обаче госпожа Кунева просто приказва на ангро. Колкото до самите опити за сплашване, опита ми на адвокат показва, че често на упражняващите свободна професия им се случва да ги сплашват когато са нарушили професионалната етика.

След това обаче госпожа Кунева казва нещо изключително интересно: „опит за сплашване на една професия, в която свобода просто не съществува“ наистина изключително! Нищо не съм извадил от контекста, можете да видите всичко малко по-нагоре. Убеден съм, че не е искала да каже това, защото звучи доста скандално, но така се получава когато словото изпреварва ума! Искам да ви кажа, че изобщо не се чувствам по-малко свободен като човек защото на Генка Шикерова са й запалили колата. Мога даже да го декларирам.

Следващото изречение в което казва, че ако нямаме източник на свободна информация значи липсва основа на демократичното общество.

Госпожо Кунева, Демокрацията означава само и единствено народовластие, даже не означава парламентарна или президентска република, дори не означава, че тези измежду които се избира стават за нещо. Демокрацията не е нито добро, нито лошо, то е просто факта на наличието на възможност народа да избира кой да го управлява. И това отново не е заяждане или буквализъм, демокрацията просто не включва свободата на словото в себе си като понятие. Моля да го научите вече това нещо! Акт срещу свободата на словото е да свалят от екран Димитър Цонев когато целия народ се научи да разчита на него за малко обективност, къде мълчахте тогава или ви е твърде сложно да ги виждате тези неща.

Вижте и

Вие сте в навечерието на избори, народа е в навечерието на осъществяването на конституционното си право да живее добре. Моля правете разлика, хората се раждат, работят, обичат се и умират, избори на които трябва да избират измежду вас и останалите политици не засягат по никакъв начин предстоящото важно събитие, народа да се замогне и да започне да живее добре. Даже напротив, говоренето на ангро на несвързани неща е едно от нещата, които пречат на народа в навечерието на постигането на нормален живот.

Последния абзац очевидно показва, че Кунева си налага авто цензура, което между другото е нещо много вредно. Всъщност не й вярвам, мисля че не й пука, но се опитва да докосне нежните струни в душите на изтормозените хора, които живеят в страх. Да, точно така, Кунева иска да ви е страх и се прави на страхлива, но аз не й вярвам. Само си го повторете на глас: – в резултат на изгорялата кола на Шикерова на един политик му се появи неволна вътрешна цензура, а също и на един журналист… Леле, такава вътрешна цензура ми напира, че трябва спра да пиша, защото иначе ще прескоча в друг жанр!

Уважаеми политици, в навечерието на избори сме, заповядайте с вашите дълбокомислени прес съобщения!

София, 02 април 2014-та година, Тодор Борисов – зам. главен редактор

 

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре