Сега четете
Днес през 1956 е било първото излъчване на “Докато свят светува“

Днес през 1956 е било първото излъчване на “Докато свят светува“

1356504410_471x312Сапунените сериали безспорно са един от най-големите хитове както у нас, така и по целия свят. Палмата на първенството в тази категория държи американският сериал „Пътеводна светлина“, чиято последна серия бе излъчена на 18 септември 2009 г.

Перипетиите на неговите герои запълват над 15 хиляди серии – постижение, записано и в Книгата на рекордите Гинес.

Началото

Премиерата на „Пътеводна светлина“ се е състояла в далечната 1937 г., когато сериалът тръгва по радио Ен Би Си. Автор на кратките постановки, чиито сюжет се въртял около свещеника в измисленото предградие на Чикаго Спрингфийлд, била бившата учителка Ирна Филипс. Зарязвайки преподаването, тя се захванала с писането на сценарии за радиошоу и в крайна сметка се оказала в числото на основателите на жанра „сапунена опера“ в Америка. „Пътеводна светлина“ бързо завоюва широка популярност и в 1952 г. се прехвърля на малкия екран в ефира на Си Би Ес. Сюжетът на сериала постепенно се усложнява, броят на персонажите нараства, а отношенията между героите се заплитат за радост на многобройните им почитатели. С времето „Пътеводна светлина“ се превръща в история на шест американски семейства, между които фамилиите Люис, Купър и Сполдинг, свързани помежду си по най-сложен начин, както и подобава за една „сапунена опера“. Филмът може да се похвали с 93 награди и 357 номинации!

Все пак аудиторията (или поне част от нея) дочака последния епизод от сагата. Той бе излъчен на 18 септември 2009 г. Причината е прозаична – нисък рейтинг. Гледаемостта на телевизия през деня в САЩ е спаднала драстично и сериалите, които се излъчват по това време, са най-потърпевши.

„Много е тъжно, но това са времената, в които живеем. За тези стари продукции числата са наистина фатални“, е краткият коментар на Рон Рейнс, който играе „лошия“ Алън Сполдинг.

„На 54 години и съм и никога няма да намеря работа като тази,“ коментира по повод спирането на „Пътеводна светлина“ актрисата Ким Цимър, който изпълнява ролята на Рева Шейни – героиня, омъжвала се девет пъти по време на сериала.

Вижте и

Говорител на Procter & Gamble Productions, които правят сериала все пак каза, че ще се търсят алтернативи, за да може сериалът да продължи да съществува. Вероятно ще бъде намерен друг телевизионен канал или пък ще се прибегне до излъчване по интернет.

И българската аудитория имаше възможност да се запознае с героите на сериала в началото на 1993г., когато БНТ излъчи 260 епизода от продукцията.

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре